Ziz vallei

Wat is de Ziz vallei?

Voorbij het stadje Rich begint de Ziz-vallei, een door erosie zigzaggende kloof waar de rivier Ziz doorheen stroomt. Langs de oever met dadelpalmbossen staan talrijke ksour. De architectuur van deze fascinerende versterkte dorpen is volkomen één met het landschap.

Dit is het gebied van de Aït Idzerg-Berberstam die de Fransen tot in de jaren dertig van de vorige eeuw tegenstand boden. Hier staan dan ook oude forten van het Franse vreemdelingenlegioen. Dit leger hakte in 1927 de Tunnel du Légionnaire uit in de rode rotsen, waardoor er verbinding met het zuiden ontstond. Na de tunnel zie je twee indrukwekkende ksour, die van Amzrouf en Ifri. Daarna passeer je het turkooisblauwe water van de Hassan Addakhil-stuwdammen, die in 1970 gebouwd werden om de Ziz-vallei en de Tafilalt van water te voorzien, overstromingen te voorkomen en Er-Rachidia elektriciteit te leveren. De omringende bergen worden mooi gespiegeld in het water.

De Ziz-rivier die door de vallei stroomt maakt het mogelijk dat er in het gebied daaromheen mensen kunnen wonen. Doordat het water vanaf het Atlasgebergte naar beneden stroomt, richting het zuiden van Marokko, ontstaat er een groot oppervlak aan landbouwgrond.

Doordat de grond daar zo vochtig is, is het tevens een plek waar miljoenen palmbomen groeien. Ook heeft het gebied enorme lekkere dadels!

Secret tips van Barrio Life!

# Eigen ervaring tip! Parkeer de auto langs de weg, wandel de oase van palmbomen in. Ontmoet de gastvrije bevolking die in de tuinen werkt.

De mogelijkheden

  • Wil je meer lezen over plekken in Marokko? Bekijk dan hier de overzichtspagina.
  • Wil je meer lezen over de Ziz vallei? Download dan hier het landenboek.
  • Wil je lezen hoe je de Ziz vallei kan combineren met een natuurrondreis door de Dades vallei? Bekijk dan hier de reisinformatie.