Woestijn Marokko – Welke kies jij?

De zachte gloed van de opkomende zon die door de dunne zijde wanden schijnt. Het geluid van de woestijnwind. De verre roep van een kameel en de geur van vers gezette Marokkaanse koffie. Dit is hoe jouw ochtend in Marokko, in de woestijn kan beginnen. Als je nog niet weet welke woestijn je moet kiezen is deze blog echt iets voor jou!

 

De unieke woestijn in Agafay

 

Authentiek

Agafay, de woestijn die bijna niemand kent. In maar liefst 40 minuten met de auto van de koningsstad Marrakech bevind jij je in een van de meest unieke woestijnen die Marokko kent. Agafay is net iets anders dan de zuidelijker gelegen woestijnen. Deze – aan de voet van de Atlas gelegen woestijn – kent een rotsachtig landschap en biedt vergeleken met de Sahara dus een wat ruiger aanzien. 

Geweldige locatie

De Agafay woestijn ligt dicht bij Marrakech. Bezoek je deze koningsstad en heb je maar een beperkte tijd in Marokko? Dan is een bezoek aan de Agafay woestijn ideaal om mee te nemen in de planning van een korte reis door Marokko. Klim op de rug van een kameel en loop door de stille woestijn terwijl de zon alles goud kleurt. In het kamp (met comfortabele tenten inclusief eigen sanitair) word je vriendelijk ontvangen met verse muntthee en mierzoete koekjes. De sterren die je ‘s nachts ziet, blijven je waarschijnlijk nog lang bij. Reis je van Marrakech naar de Marokkaanse kust in bijvoorbeeld Agadir of het Surfwalhalla Taghazout? Dan is deze échte woestijnervaring dé perfecte tussenstop!

Toegankelijk/laagdrempelig

Vergeleken met de Sahara is Agafay een relatief kleine woestijn. Toch is er ruimte genoeg en is er volop keuze aan authentieke kampen en luxere resorts om lekker tot rust te komen aan het zwembad, of met een heerlijk traditioneel Marokkaans tajine of salade. Geen lange autoritten of lange trektochten komen aan te pas en dus maakt dit Agafay ook ideaal voor gezinnen! 

 

 

De diversiteit van Erg Chebbi (Merzouga)

Meest toegankelijke Sahara beleving

Ben jij nou iemand die niet op zoek is naar een meerdaagse woestijntocht maar wel Sahara? Gelegen in het kleine dorpje Merzouga, beter bekend als de poort naar de Sahara, ligt een wonder van de Marokkaanse natuur die perfect is voor jou! Mij? zal je nu wel denken. Ja jij! Erg Chebbi verrast je door de veranderende kleuren van het zand, variërend van goudgeel tot diep oranje. Dit maakt Erg Chebbi dé perfecte woestijn voor een unieke foto op je social media (of op de cover van je vakantiealbum)!

Op de route

Of je nu start in Fez, Marrakech of Casablanca, Erg Chebbi wacht op je, ongeacht waar je avontuur begint. Deze magische woestijn bevindt zich op bijna gelijke afstand van deze drie betoverende steden. Als onderdeel van een langere roadtrip, of als hoofddoel van je reis, Erg Chebbi kan zonder twijfel in je Marokko-avontuur worden opgenomen. Heb je geen huurauto? Een avontuurlijke busrit of een luxe privé chauffeur brengt je er naar toe!

Diversiteit

Van kamelen ritten bij zonsopgang, overnachten onder de sterrenhemel tot relaxen bij een knisperend kampvuur, Erg Chebbi heeft het allemaal. Het kleine dorpje Merzouga is de plek waar je oog in oog komt te staan met de Marokkaanse cultuur. De gastvrije Berberse bevolking is de start van jouw avontuur. Van kleine duinen rond de 30 meter hoog tot duinen van wel 150 meter hoog. Erg Chebbi is een woestijn die zorgt voor een diverse en echte Sahara-ervaring die je altijd al voor ogen hebt.

 

 

De magie van Erg Chegaga

Ultieme woestijn beleving

Avonturiers opgelet, als deze woestijn nog niet op je bucketlist stond, dan zou ik dat maar snel doen. Erg Chegaga is met maar liefst een hoogte van 250 meter de grootste en wildste duin van Marokko. Naast het betoverende oasestadje M’Hamid kun je de woestijn ook bereiken vanaf Foum Zguid.

Uitdagend

Vergeet de supermarkt, stromend water en je flatscreen tv maar, want deze woestijn ligt ver in het zuidoosten van Marokko. Een bezoek aan deze woestijn is perfect als je een wat langere tijd spendeert in Marokko. Door de grootte van de woestijn is een meerdaags avontuur aan te raden. Zo start je per auto of kameel vanaf M’Hamid, om vervolgens tot rust te komen in een van onze gekozen accommodaties.

Ontspanning

Met prachtige oases die verscholen liggen in de vallei, is een bezoek aan Erg Chegaga de ultieme mix tussen de uitdaging en ontspanning. Na uren in de droogte, is daar ineens een verwelkomende oase om eens echt te genieten van de rust. Met de gouden duinen op de achtergrond, het geluid van een darboeka en je voeten in het zand, is de Westerse wereld even ver weg.

 

 

Kustwoestijn in Tifnit (Agadir)

Alternatief

De Tifnit duinen, ook wel bekend als de mini-Sahara, is een parel als het gaat om alternatieven. Het samenspel tussen de duinen en de Atlantische oceaan geeft deze omgeving een adembenemende dynamiek. Met maar anderhalf uur rijden vanaf de bekende kustplaats Agadir, is dit een woestijn die je eigenlijk niet kan missen. Een halve dag excursie tijdens je strandvakantie naar deze kustwoestijn zorgt ervoor dat je tóch een woestijn ervaring hebt gehad.

Hidden-gem

Wat de Tifnit-duiden authentiek maakt, is het lage aantal toeristen dat er op af komt. De woestijn kan worden beschouwd als een echte hidden-gem in Marokko. Geen extreem toeristische resorts, maar ongerepte duinen waar je de zonsondergang kunt bewonderen over de glinsterende golven van de zee. 

Toegankelijk/laagdrempelig

Duinen van honderden meters hoog vind je hier niet. Deze fantastische egale zandduinen zijn perfect voor activiteiten zoals jeep rijden, kamelentochten of een wandeling. Voor iedereen is er een mogelijkheid om op een eigen manier te genieten van een bezoek aan deze prachtige kustwoestijn dicht bij Agadir.