De Fado muziek in de wijk Alfama

De meest originele buurt van Lissabon; Alfama, blaast je omver met zijn pittoreske doolhof aan smalle straten, witte huizen, knusse pleintjes en zijn vele uitzichtpunten. Het staat bekend als een plek, waar je gemakkelijk verdwaald. De wijk Alfama ligt op een van de zeven heuvels, aan de voet van Castillo Sao Jorge. Wanneer je door Alfama loopt, loop je door een wirwar van straatjes en oogt de wijk wat chaotisch. Dit komt omdat deze wijk, de aardbeving in 1755, heeft overleefd. Veel huizen zijn daardoor gerenoveerd en er is nog veel terug te zien van de vele azulejos (blauwe mozaïek stenen). Let ook eens op de drogende was boven je hooft, overal hangen waslijnen kris kras door de straten. Het maakt de wijk een kleurrijk geheel waardoor de Portugese overheid heeft besloten dat de was mag blijven hangen, en dat is maar goed ook, want het zorgt voor een mooi plaatje.

Klinkt als muziek in de oren!
Een andere reden om de wijk te bezoeken, is vanwege de Fado. De Fado is een type muziek die gevonden is in Alfama en in de Barrio Alto. In de wijk is een museum waar alles uitgelegd wordt over de Fado muziek en zijn er vele restaurants en kleine barretjes, genaamd ‘Las tascas’, waar je kan dineren terwijl de bewoners van Alfama, de Fado muziek spelen.

Fado betekend lot. In de Fado muziek zingt men dan ook over herinneringen uit de jeugd, over liefdes die onbeantwoord zijn gebleven, gepassioneerde jaloezie en een dramatisch lot. Er wordt gezongen over gevoelens en het verlangen naar iets wat er niet meer is of wat onbereikbaar is. Een verloren liefde, vriend, het gevoel van eenzaamheid of een overleden familielid, zijn typische onderwerpen van de Fado muziek. Deze gevoelens werden gezongen door schippers, ver weg van hun thuis en ver weg van hun geliefdes.

Ga jij naar Lissabon? Dan organiseren wij voor jou een unieke tour waarbij je op pad gaat met een zanger(es) van de Fado muziek! Een unieke ervaring.