Wat te doen in Zuheros

Wat te doen in Zuheros?

zuheros olijfstreek andalusie

Zuheros is het meest bekende dorpje van deze streek en is gelegen in de provincie Córdoba en heeft een oppervlakte van 42 vierkante kilometer. Ook dit dorpje behoort tot de bekende witte dorpjes van Andalusië. De olijvenstreek staat bekend om de vele olijfgaarden en hun keurmerk voor olijfolie.

Het dorpje is in de 10e eeuw ontstaan toen de Arabieren hier de baas waren. Ze bouwden het eerste kasteel en dit was in de 12e eeuw af. Toen in 1241 Fernando III het gebied veroverde liet hij het kasteel versterken, wat duurde tot ongeveer de 14e eeuw. Het kasteel werd een belangrijk defensief wapen aan de kant van de christenen. Toen aan het eind van de 16e eeuw een nieuw paleis gebouwd was, was het aantal inwoners verdubbeld vergeleken met eeuw daarvoor.

Wist je dat het dorp beroemd is door hun kaasfabriek Las Balanchares. De geiten die worden gebruikt zijn lokaal gefokt en zorgen voor de melk die gebruikt wordt in de kaas.

Het hoogtepunt van dit dorpje is toch wel echt het kasteel. Dit is een mooi bouwwerk om te zien en aangezien het een oud gebouw is geeft dit veel charme aan het dorpje. Vlakbij het dorpje bevind zich ook de Cueva de los Murciélagos, een grot die je kan bezoeken. In de grot bevinden zich veel vleermuizen maar vaak is het zo donker dat je die niet ziet. De grot is erg makkelijk te bereiken en gewoon op loopafstand.

Als je in de buurt van de streek bent is het leuk om het plaatsje Luque te bezoeken.

Barrio Life Tips!

#Culinaire tip! Zuheros is erg bekend door de kaas die een aantal maanden in olijfolie is gelegd. Hierdoor heeft het een unieke smaak en willen jaarlijks veel mensen deze plek bezoeken om de kaas te proeven.

#Explore tip! In Baena vind je het olijfolie museum. Dit is echt een aanrader aangezien deze streek s’ werelds beste olijfolie heeft en vaak deze prijs wint.

#Hike tip! Boven op de berg vind je een kasteeltje wat een erg mooi uitzicht heeft over de omgeving en de olijfgaarden.

Meer inspiratie opdoen?

  • Wil je meer lezen over plekken in Andalusië? Bekijk dan hier de overzichtpagina.
  • Wil je meer lezen over Zuheros? Bekijk hier de stedentrip.
  • Wil je lezen hoe je Zuheros kan combineren met onze culinaire vakantie en rondreis in Andalusië? Bekijk dan hier de reisinformatie.