Wat te doen in Sintra

Wat te doen in Sintra?

Sintra is een plaats en gemeente in het Portugese district Lissabon. De gemeente heeft een totale oppervlakte van 319 km2. De naam Sintra is afgeleid van het Keltische woord Cynthia, dat Maan betekend. Het is een magisch, mysterieus plaatsje waar mens en natuur in zodanig perfecte harmonie samen leven.

Als je aankomt in Sintra, is het net alsof je in een sprookje bent beland. Het staat er vol met prachtige kastelen, paleizen en landhuizen, omringd door de mooiste tuinen en parken. In 1995 werd Sintra zelfs door UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen. Het lijkt alsof je in een totaal andere wereld bent, maar het mooie is dat Sintra relatief dichtbij is. Je vindt Sintra in het midden van Portugal, op slechts 40 minuten van Lissabon.

Van welke kant je Sintra ook nadert, je merkt meteen dat dit een bijzonder plaatsje is met een van de rijkste stukjes geschiedenis van Portugal. Overal staan paleisjes en schitterende herenhuizen te midden van prachtig aangelegde tuinen. Ook in het centrum zelf staan verschillende rijkelijk versierde huizen, met de beroemde Portugese azulejos, geglazuurde tegeltjes met de mooiste patronen en kleuren.

Hoewel heel Sintra prachtig is, zijn er een aantal bezienswaardigheden die je echt niet mag missen tijdens een bezoek aan deze bijzondere stad. Wij hebben de absolute must sees voor je op een rijtje gezet:

Palácio Nacional de Pena is het bekendste gebouw van Sintra. Het is gebouwd in 1840 en behoort sinds enkele jaren officieel tot één van de zeven wonderen van Portugal. Dit felgekleurde kasteel zie je vanuit heel Sintra boven de bergen uitstijgen. Hoewel de buitenkant prachtig is, is het ook zeker een aanrader om het kasteel van binnen te bekijken.

Castelo dos Mouros is het oudste kasteel van Sintra. Dit Moorse kasteel stamt nog uit de 8e eeuw. Helaas is het deels verwoest tijdens een oorlog, maar een groot deel van de dikke muren is gelukkig nog helemaal in tact gebleven. Je krijgt zo een goede indruk van hoe het kasteel er oorspronkelijk uit gezien heeft. Castelo dos Mouros ligt op de hoogste berg van Sintra, waardoor je vanaf het kasteel een geweldig uitzicht hebt. Als het weer meezit, kun je zelfs in de verte de zee zien liggen.

Parque e Palácio de Monserrate. Dit prachtige paleis is geïnspireerd op de Duomo in Florence en je ziet dan ook veel Gotische en Moorse invloeden. Naast het paleis ligt een indrukwekkende tropische tuin met maar liefst 24 soorten palmbonen en rozen in allerlei kleuren. Ook is er een speciale Mexicaanse en Indiase tuin.

Secret tips van Barrio Life!

#History tips! Wil je Palacio Nacional gaan bewonderen? Kom vroeg in de ochtend of laat in de middag want anders bestaat de kans dat je in lange rijen voor de kassa terecht komt.

Meer inspiratie opdoen?

  • Wil je meer lezen over plekken in Portugal? Bekijk dan hier de overzichtspagina.
  • Wil je meer lezen over Sintra? Bekijk hier de stedentrip.
  • Wil je zien hoe Sintra te combineren is met onze Centraal Portugal rondreis Lissabon? Bekijk dan hier de reisinformatie.