Wat te doen in Ronda

Wat te doen in Ronda?

Ronda is een stadje dat ligt in een bergachtig gebied. De stad wordt doormidden gesneden door de rivier Guadalevín wat heeft gezorgd voor een diepe kloof, beter bekent als Tajo de Ronda. De stad is 481 km² groot en heeft ongeveer 34.000 inwoners. Ronda ligt 750 meter boven zeeniveau.

Ronda is bezet geweest door de Romeinen en werd Arunda (rondom) genoemd, aangezien het stadje rondom uitzicht had over een groot deel van het strategisch gebied. Ook is het stadje een tijd de hoofdstad geweest van Taifa de Ronda, een zelfstandig gebied. Na de heroverwinning van de christenen werd de Koninklijke Ruiterschool Real Maestranza de Caballería de Ronda, waar paarden en ruiters getraind werden voor de oorlogen. Ronda is natuurlijk bekend door de kloof die door het midden van de stad loopt. Op sommige plaatsen kan deze kloof tot wel 120 meter diep zijn, dus als je last hebt van hoogtevrees moet je niet naar beneden kijken!

Naast de beroemde Puente Nuevo (Nieuwe brug) heeft Ronda nog twee mooie bruggen. Puente Romano (of Puente Arabe/San Miguel) is de eerste van de drie bruggen. Puente Viejo was een opvolger van Puente Romano en zorgde voor een betere verbinding tussen de twee delen van de stad. Alhoewel deze twee bruggen het bezoeken waard zijn, is Puente Nuevo toch wel het mooiste. De nog onvoltooide brug stortte in in 1740 waar 50 arbeiders overleden, 11 jaar later is de bouw weer begonnen en is de brug voltooid in 1793. Bovenin zijn er ruimtes die vroeger gebruikt werden als gevangenis en martelkamer, mensen werden gedood door ze van de brug af te duwen. Nu is hier een museum te vinden over de opbouw en geschiedenis van de brug.

Barrio Life Tips!

#Hike tip! Ronda is een stadje gebouwd op een berg, dus trek je wandelschoenen aan en verken het berggebied rondom het dorpje!

#Culinaire tip! Op Calle Tenorio 8 vind je het restaurant ‘Albacara’. Reserveer hier van tevoren en eet hier heerlijke Spaanse gerechten terwijl je geniet van een spectaculair uitzicht over de kloof van Ronda. Ook een aanrader om tijdens zonsondergang te zijn!

# Culinaire tip! Ronda heft zijn eigen wijnen in het gebied van Arriate.

Meer inspiratie opdoen?

  • Wil je meer lezen over plekken in Andalusië? Bekijk dan hier de overzichtspagina.
  • Wil je meer lezen over Ronda? Bekijk hier de stedentrip.
  • Wil je lezen hoe je Ronda kan combineren met onze complete rondreis in Andalusië? Bekijk dan hier de reisinformatie.