Wat te doen in Rabat

Wat te doen in Rabat?

Rabat is de hoofdstad van Marokko en tevens een van de koningssteden. Het is gelegen in het noorden van het land. De stad ligt aan de Atlantische oceaan. De haven van Rabat is niet meer zo betekenisvol maar de textielindustrie is nog steeds belangrijk. Rabat beschikt over circa 578.000 inwoners.

De plaats van het huidige Rabat is al heel lang bewoond. De stad heette in de Romeinse periode Sala. Daarvoor was het een Fenicische kolonie. In de 5e eeuw na Christus werd de Romeinse stad verlaten. In 1912 werd Rabat de hoofdstad van het Franse protectoraat Marokko en de zetel van de resident. Nadat Marokko in 1965 onafhankelijk werd, bleef Rabat de belangrijkste stad van het land.

Rabat is de geboortestad van een aantal bekende personen, zoals de Amerikaanse antropoloog Helene Hagan en de Amerikaanse rapper French Montana. Verder is Rabat de thuisbasis geweest voor piraten. De piraten gebruikten Rabat als basis voor hun gevechten op schepen.

Een van de belangrijkste monumenten van Rabat is het Mausoleum van Mohammed V. De stichter van het onafhankelijke en huidige Marokko en vader van de natie ligt hier op zijn laatste rustplaats. Het Mausoleum ligt tegenover de Hassantoren. De Hassantoren is een 44-meter hoge minaret die hoog uitrijst boven de overblijfselen van de sultan Yaqub al Mansour moskee. In 1195 werd gestart met de bouw van de minaret maar de bouw werd nooit voltooid. Tot slot is Sala ook een bezoekje waard. Sala was een Romeinse stad gelegen bij een buitenwijk van Rabat. Tegenwoordig wordt het aangeduid als ‘Chella’ en kun je er ruïnes bekijken en pittoreske tuinen.

Secret tips van Barrio Life!

#Culinaire tips! Op de Medina van Rabat vind je heerlijk lokaal en goedkoop eten. Sommige restaurants hebben zelfs uitzicht op de zee!

#Taste tip! Net buiten de Medina van Rabat bevindt zich het traditionele restaurant Dar Naji waar je van verschillende bijzondere gerechten kunt genieten.

#Inspire tip! Naast de medina is ook VIlla Nouvelle een bezoekje waard. Dit is het modernere gedeelte van Rabat.

#Explore tip! Langs Rabat loopt de 240 meter lange rivier de Bouregreg, waar je mooie tochtjes per boot op kunt maken. Daarnaast is er voor de waterliefhebbers ook een mogelijkheid om te gaan surfen en zwemmen in de zee.

Meer inspiratie opdoen?

  • Wil je meer lezen over plekken in Marokko? Bekijk dan hier de overzichtspagina.
  • Wil je meer lezen over Rabat? Bekijk hier de stedentrip.
  • Wil je lezen hoe je Rabat kan combineren met onze rondreis Marokko Koningssteden per huurauto? Bekijk dan hier het reisoverzicht.