Wat te doen in Meknes

Wat te doen in Meknes?

Meknes is gelegen in het noorden van Marokko en is de hoofdstad van de gelijknamige prefectuur Meknes. De stad is gelegen op een vlakte niet ver van het Atlasgebergte en de stad Fès. Meknes is een van de vier koningssteden en telt circa 520.000 inwoners.

De huidige naam heeft de stad te danken aan een grote Berberstam, de Miknasa, die zich vanaf de 8e eeuw in dit gebied hadden gevestigd. Onder de regering van Moulay Ismail werd Meknes voor een korte periode de hoofdstad van het rijk der Alawieten. Hij liet de voormalige hoofdstad volbouwen met prachtige bouwwerken, zoals zijn mausoleum. De stad is nog steeds omringd met stadswallen.

Wist je dat Meknes ook wel het Versailles van Marokko wordt genoemd? Dit komt doordat de stad omringd is met stadswallen en het heeft geresulteerd tot een plekje op de UNESCO lijst sinds 1996 als werelderfgoed. Als je denkt dat landen als Spanje en Zuid-Afrika vooral wijn produceren heb je het mis. Meknes heeft haar bloeiende economie mede te danken aan haar wijnproductie.

De Bab Mansour is de grootste stadspoort van Meknes. De architect van deze stadspoort was waarschijnlijk een tot de Islam bekeerde Christen die de naam Mansour droeg. De bijnaam van de poort is el Aleuj, oftewel de afvallige. Dit is afgeleid van de architect. Ook heeft Meknes vele markten, ook wel souks genoemd. Hier vind je onder andere traditionele kleding en tapijten. Verder is er een groot aanbod in handgemaakte leren schoenen, schitterende juwelen en nog veel meer. Onderhandelen wordt hier van je verwacht. Zo kun je voor hele lage prijzen met de mooiste artikelen naar huis gaan (lager dan in andere Marokkaanse steden).

Secret tips van Barrio Life!

# History tips! De gevangenis van Kara zal je misschien niet meteen opvallen, want het is volledig ondergronds te vinden. Het enige wat doet vermoeden dat er iets ondergronds te bezichtigen is, zijn de vele lichtgaten die werden gemaakt op het bovenliggende pleintje.

# Meet tips! Bezoek het Norias Bassin om onder de echte locals te zijn. Het is een rustig plekje waar hele families bij komen om even bij te kletsen.

# Explore tips! Op ongeveer een half uur rijden van Meknes vind je Volubilis en Moulay Idriss. Vanuit Meknes kun je het beste een grand taxi nemen. De oudere Mercedessen brengen je voor €30 heen en weer en geven je genoeg tijd om beide bezienswaardigheden te bekijken.

# Taste tip! breng een bezoek aan een van de wijngaarden rondom Mèknes (bijv. Chateau Roslane)

# Taste tips! In het simpele Restaurant Aisha in het historisch centrum kun je genieten van misschien wel een van de beste maaltijden. Het klein familierestaurantje serveert heerlijke huisgemaakte gerechten.

Meer inspiratie opdoen?

  • Wil je meer lezen over plekken in Marokko? Bekijk dan hier de overzichtspagina.
  • Wil je meer lezen over Meknes? Bekijk hier de stedentrip.
  • Wil je lezen hoe je Meknes kan combineren met onze rondreis Marokko Koningssteden per huurauto? Bekijk dan hier de reisinformatie.