Wat te doen in Lissabon

Wat te doen in Lissabon?

Lissabon is de hoofdstad en de grootste stad van Portugal. De stad, die in het westen van het land ligt, heeft zo’n 550.000 inwoners. Lissabon ligt op korte afstand van de Atlantische Oceaan en is de meest westelijke grote stad en hoofdstad van continentaal Europa.

Volgens de legende is Lissabon gesticht door de Griekse held Odysseus. Rond 200 v.Chr. werd de stad veroverd door de Romeinen. Onder de moslims, die rond 714 binnenvielen, bloeide de stad weer op. Al deze tijd is Coimbra de hoofdstad van Portugal maar dat veranderde in 1255, toen de zetel naar Lissabon verhuisde.

Wist je dat Lissabon maar net een aardbeving heeft ‘overleefd’? Helaas hebben veel inwoners hun leven verloren tijdens de aardbeving van 1755 maar gelukkig staan veel bezienswaardigheden nog overeind. Lissabon staat bekend om Fado. Maar wist je dat deze bijzondere zangkunst in de arme wijken van de stad is ontstaan?

Baixa Pombalina is het centrum van Lissabon. Het eeuwenoude en belangrijkste plein van de stad, Rossio, kun je hier vinden. De oude volkswijk Alfama is gelegen ten oosten van het centrum. Met zijn vele steile straatjes, trappen en steegjes is het belangrijke bezienswaardigheid die je niet mag missen. In deze wijk vind je ook de Kathedraal van Lissabon: de bekendste en oudste kerk van de stad. In Lissabon is ook een vleugje Nederland te vinden. Namelijk in het Musea Nacional de Arte Antiga. Hier vind je onder meer veel werk van Noord-Europese kunstschilders zoals Jeroen Bosch.

Secret tips van Barrio Life!

#Culinaire tips! Pastéis de Belém is een typische lekkernij uit Lissabon. De pasteitjes worden gevuld met romige vulling en daarna bestrooid met kaneel en poedersuiker.

#Inspire tips! Lissabon heeft verschillende parken. In de Estufa Fria vind je winterharde bloemen, varens en fonteinen. De Estufa Quente vormt het domein van cactussen, waterlelies en flamingo’s.

Meer inspiratie opdoen?

  • Wil je meer lezen over steden in Portugal? Bekijk dan hier de overzichtspagina
  • Wil je meer lezen over Lissabon? Bekijk hier de stedentrip.
  • Wil je zien hoe Lissabon te combineren is in een korte- of lange rondreis door Portugal? Bekijk hier de rondreisvoorbeelden