Wat te doen in Costa Vicentina

Wat te doen in Costa Vicentina ?

Het Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina ligt in het uiterste zuidwesten van Portugal. Het park omvat 74.786 hectare landoppervlakte en een smalle zee strook van ongeveer twee kilometer breed. Het park heeft de grootste kustlijn van heel Europa.

Het park Costa Vicentina kreeg zijn status als natuurpark in 1995. Dit om te voorkomen dat dit gebied, zoals in de Algarve het geval is, zou worden volgebouwd. Echter is het gebied wel in het bezit van particulieren, zelfs de kustlijn. Een belangrijke verantwoordelijkheid van de ‘park authority’ is het mogen verbieden van bouwactiviteiten op plaatsen waar voorheen geen gebouw of ruïne stond.

Wist je dat de kust van het park bestaat uit hele steile kliffen? Hier vind je kleine intieme strandjes. Wil je toch naar een groter en beter strand? Dan moet je een plek zoeken waar een beek of rivier uitmondt in de oceaan.

Boven op de kliffen liggen op veel plekken zandduinen. Het achterland is vlak tot heuvelachtig en op sommige plekken zelfs een beetje bergachtig. Het hoogste punt van het park is 156 meter. Direct achter de kust ligt een zanderige hoogvlakte, waar je een prachtig uitzicht hebt. Binnen het natuurpark liggen duizenden boerderijen, een groot aantal dorpen en zelfs een aantal stadjes. Eén van de dorpjes binnen het park is het centraal gelegen Zambujeira do Mar. Jaren geleden was het een vissersdorpje, aangevuld met agrarische activiteiten. Tegenwoordig is het dorpje, dat ongeveer duizend inwoners heeft, een van de vier plekken met een natuurlijk haventje.

Secret tips van Barrio Life!

#Culinaire tips! In de talrijke typische restaurants wordt elke dag de smakelijkste verse vis gereserveerd. ’s Nachts gevangen en ’s middags al op je bord!

#Hike tips! Langs het wandelpad Rota Vicentina kun je veel variëren in je route. Het ene moment loop je door het zacht glooiende achterland en vervolgens volg je de grillige Atlantische kust.

Meer inspiratie opdoen?

  • Wil je meer lezen over plekken in Portugal? Bekijk dan hier de overzichtspagina.
  • Wil je meer lezen over Costa Vicentina? Bekijk hier de stedentrip.
  • Wil je zien hoe je Costa Vicentina kan combineren in onze wandelvakantie Costa Vicentina Algarve? Bekijk dan hier de reisinformatie.