Wat te doen in het Atlasgebergte

Wat is het Atlasgebergte?

Atlasgebergte is een gebergte in het noordwesten van Afrika. Het loopt van west naar oost door Marokko, Algerije en Tunesië. De hoogste toppen reiken tot boven 4000 meter en op sommige van deze toppen ligt dan ook eeuwige sneeuw. Het hoogste punt van het Atlasgebergte is 4165m: Toubkal.

De geologische sokkel van het Atlasgebergte is ontstaan tijdens het Precambrium. Het Atlasgebergte zelf is ontstaan tijdens drie latere geologische fases. De Anti-Atlas (gelegen in Marokko) is een restant van de Himalaya. Vanaf het begin van de Alpiene orogenese was het grensgebied tussen Afrika en Europa onderhevig aan gebergtevorming, met onder andere de Atlas tot gevolg.

Ken je de oude Griekse mythe over het Atlasgebergte al? De krijger Perseus zou op een van zijn reizen zijn omgekomen. Hij zocht een schuilplaats en vond deze in de Atlas. Maar de Atlas wilde hem niet helpen en daarom liet Perseus het hoofd van Medusa zien. De Atlas werd zo boos en veranderde in een hoop steen. Deze hoop steen staat tegenwoordig bekend als het Atlasgebergte.

De Toubkal is met 4167 meter het hoogste punt van het Atlasgebergte en Marokko. Het vormt zelfs het hoogste punt in de Arabische wereld. Bergbeklimmers kunnen gekwalificeerde lokale gidsen en muilezels huren om apparatuur en voedsel te dragen. Wanneer je van klimmen houdt is de Toubkal echt een aanrader. Pas echter wel op in de winter. Door al het sneeuw en ijs kunnen er lawines plaatsvinden.

De hoogste bergpas van Afrika vind je ook in Marokko: de Tizi-n-Tichka. Het omvat een kunstig patroon van haarspeldbochten maar is dankzij recente renovatiewerkzaamheden ook met een minder krachtige auto te bedwingen. Wij raden je aan om op de top even te stoppen en het uitgestrekte landschap te bewonderen.

Secret tips van Barrio Life!

# Hike tips! Het Atlasgebergte staat bekend om haar hoge toppen. Wanneer je van wandelen en klimmen houdt, is dit dus een echte aanrader!

De mogelijkheden

  • Wil je meer lezen over plekken in Marokko? Bekijk dan hier de overzichtspagina.
  • Wil je meer lezen over het Atlasgebergte? Bekijk hier de stedentrip.
  • Wil je lezen hoe je het Atlasgebergte kan combineren met onze korte Marokko rondreis langs de hoogtepunten? Bekijk dan hier de reisinformatie.