Wat te doen in het Alpujarras gebied

Wat is het Alpujarras gebied?

Alpujarras gebied andalusie wandelen spanje wandelvakantie

Het Alpujarras gebied ligt aan de zuidkant van de Sierra Nevada en staat bekend om de vele witte dorpen die verspreid liggen over de regio. De oppervlakte van de Alpujarras is iets meer dan 1100 vierkante kilometer.

De Alpujarras was het laatste toevluchtsoord van de Moren. Toen het Arabische rijk viel, vluchtten de Moren naar de dorpjes in dit gebied om zich te verschuilen. De Spanjaarden wisten niet dat de Moren zich hier bevonden en hierdoor duurden het jaren voordat de Moren uiteindelijk het land uit werden gezet. Ze mochten blijven onder twee voorwaarden: een Spaanse naam hebben én bekeren tot het christendom. Door het lange verblijf van de Moren zie je in de dorpjes nog veel invloeden van de Arabieren. Wist je dat er een heel mooi boek is geschreven over de gebeurtenissen in dit gebied? Het boek heet de Hand van Fatima, oftewel La Mano de Fatima.

De bekendste dorpen in de Alpujarras kunnen verdeeld worden in twee groepen. Één groep is de kloof van Poqueria: Capileira, Pampaneira en Bubion. Van deze drie is Capileira het meest toeristisch en het bekendste. Bubion is eigenlijk het minst bekend en wordt ook wel gezien als het ‘verlaten’ dorp. Hier zijn ze ook bezig met het trekken van meer mensen door verschillende promoties. Vanuit Pampaneira kan je heel goed de hoogste berg beklimmen: de Mulhacen. Deze top is vernoemd naar de eerste Arabier die Spanje binnenviel. De andere groep bestaat uit de dorpen Juvilez, Trevelez, Berchules en Jabugo. Je kan dit ook wel het ‘’hamgebied’’ van Andalusië noemen. Heel veel rauwe hammen worden naar Trevelez gebracht om daar te drogen. Door de ijdele lucht in dit hoogste dorpje van geheel Spanje krijgt de ham een bijzondere smaak. Veel van deze dorpjes produceren ham of laten de ham drogen.

Barrio Life Tips!

#Culinaire tip! In Pampaneira kan je heel goed eten bij Route de Mulhacen. Dit restaurant wordt gerund door de eigenaresse, Anji. Dit 75 jaar oude vrouwtje wilt je graag meer vertellen over de omgeving en vind het leuk om je te verwelkomen in haar restaurant.

#Hike tip! Dit hele gebied is erg goed om te wandelen en om te genieten van de prachtige flora en fauna. Trek je wandelschoenen aan en ga op pad! Neem contact met ons op om de leukste en bijzonderste plekjes te ontdekken.

Meer inspiratie opdoen?

  • Wil je meer lezen over plekken in Andalusië? Bekijk dan hier de overzichtspagina.
  • Wil je meer lezen over het Alpujarras gebied? Bekijk hier de stedentrip.
  • Wil je lezen hoe je het Alpujarras gebied kan combineren met onze complete rondreis in Andalusië? Bekijk dan hier de reisinformatie.