Wat te doen in Guimarães

Wat te doen in Guimarães?

Guimarães is een plaats en gemeente in het Portugese district Braga. De stad telt ongeveer 50.000 inwoners. Guimarães, de geboortestad van Afonso Henriques, de eerste koning van Portugal, wordt beschouwd als de wieg van Portugal.

Het historisch centrum van Guimarães is nauw verbonden met het ontstaan en de identiteit van Portugal. Het deel binnen de stadsmuren werd door Unesco erkend als werelderfgoed om de originaliteit en authenticiteit waarmee het werd gerestaureerd. De stad bezit vandaag de dag een harmonieus en goed bewaard cultureel erfgoed met sierlijke smeedijzeren balkons, granieten afdakjes, herenhuizen, bogen die smalle straatjes verbinden, door de jaren uitgesleten straatstenen, torens en kloosters. Je waant zich soms even in de middeleeuwen, toen de adel er prachtige woonhuizen liet bouwen zoals het Casa Mota Prego, het Palácio de Vila Flor, Palácio do Toural en zovele andere die aan Guimarães een unieke uitstraling geven.

Op de Praça de Santiago werden de pelgrims die in de middeleeuwen naar Santiago de Compostella trokken onthaald. Tegenwoordig is dit plein met de vele restaurants en terrasjes een ontmoetingsplaats voor bewoners en toeristen. In de Rua de Santa Maria, die het oude centrum met de bovenstad verbindt, bevinden zich het klooster Convento de Santa Clara, het Casa do Arco en andere adellijke huizen.

Secret tips van Barrio Life!

#Explore tip! Neem de kabelbaan naar Monte da Penha om te genieten van een van de mooiste uitzichten van Noord-Portugal.

Meer inspiratie opdoen?

  • Wil je meer lezen over plekken in Portugal? Bekijk dan hier de overzichtspagina.
  • Wil je meer lezen over Guimarães? Bekijk hier de stedentrip.
  • Wil je zien hoe Guimarães te combineren is met onze Noord-Portugal rondreis Douro vallei & Porto? Bekijk dan hier de reisinformatie.