Wat te doen in Fès

Wat te doen in Fès?

Fès is de op twee na grootste stad van Marokko met ruim 1,2 miljoen inwoners en ligt in het noorden van Marokko. De stad is een van de vier koningssteden. ‘Fès’ of ‘Faz’ betekent pikhouweel en daarmee wordt verwezen naar Idriss I. Hij gebruikte een gouden-zilveren pikhouweel om de grenzen van Fès te omlijnen.

Fès heeft een rijk en internationaal verleden. Tegenwoordig is Fès een onderdeel in de meeste toeristische rondreizen door Marokko. Het goed bewaarde oude centrum, dat nu als UNESCO Werelderfgoed nog meer aandacht aan behoud en restauratie zal krijgen, trekt veel bezoekers. Ook zijn er diverse oude ambachten te vinden zoals de tapijt- en leerindustrie.

Het oude centrum van Fès is geheel autovrij. Eigenlijk is het niet eens mogelijk om je per auto door de super smalle straatjes te verplaatsen. Verder is Fès heel goed te bereiken. Wist je trouwens dat het in Fès best wel een beetje kan stinken? Om het leer zacht te maken wordt duivenpoep gebruikt en dit ruikt niet altijd even fris.

Bab Bou Jeloud is een goed begin van een ontdekkingstocht door de medina. Fès heeft een aantal toegangspoorten, maar Bab Bou Jeloud is de belangrijkste. Deze poort is felblauw aan de buitenkant en Islamitisch groen aan de binnenkant. Bab Bou Jeloud is tevens de poort naar tal van restaurantjes en de hoofdstraten van Fès el Bali. Fès staat bekend om haar leerlooierijen. Ze zijn moeilijk te missen (door de grootte en de ‘stank’) maar een leerlooierij is zeker het bezoeken waard. Sidi Mussa ligt net iets buiten de Medina. Hier heb je een mooi uitzicht op de vakmannen die hard aan het werk zijn. Ook zal je merken dat je in verschillende talen wordt aangesproken om geïnformeerd te worden over wat er allemaal gaande is.

Secret tips van Barrio Life!

# Hike tips! Op de heuvels net buiten de stad heb je een prachtig uitzicht over Fès. Het is best een stukje lopen, maar dat is zeker de moeite waard. Tip! Ga in de avond, rond zonsondergang. Dan wordt Fès pas écht heel mooi.

#Inspire tips! Wil je even ontsnappen aan de drukte van de stad? Bezoek dan de Jnan Sbil tuinen. Hier vind je prachtige bloemwerken, palmbomen en cactussen.

#Meet tips! Ga eens een zijstraatje in bij de medina. Hier zal je merken dat de mensen je heel graag laten zien wat hun vak is. De ideale manier om locals te ontmoeten.

Meer inspiratie opdoen?

  • Wil je meer lezen over plekken in Marokko? Bekijk dan hier de overzichtspagina.
  • Wil je meer lezen over Fès? Bekijk hier de stedentrip.
  • Wil je lezen hoe je Fès te combineren is met onze korte Marokko rondreis land de hoogtepunten? Bekijk dan hier de reisinformatie.