Wat te doen in Faro

Wat te doen in Faro?

Faro is een stad en gemeente in het Portugese district Faro. De gemeente heeft een totale oppervlakte van 202 km2 en telde 58.051 inwoners in 2001. Ook al staat Faro beter bekend als industrie- en handelscentrum, de stad heeft ook zijn charmes. Je vindt er veel groene palmen, een kleine beschutte haven en een mooi centrum.

Faro heeft een lange historie. Ruim 2000 jaar geleden legden de Romeinen er al een grote haven aan. In 1540 kreeg Faro stadsrechten en in 1756 werd de stad hoofdstad van Portugals zuidelijkste provincie.

Tegenwoordig is de stad het bestuurlijk centrum van het district Faro, zetel van een bisschop en centrum van een belangrijke toeristische streek, de Algarve. Op de internationale Luchthaven van Faro landen vele lijn- en chartervluchten.

Via de boog Arco da Vila bereik je het oude stadsdeel, dat ook bekend staat als “vila adentro”. Binnen de stadsmuren bevindt zich de Porta árabe (Arabische poort) uit de 11e eeuw, de oudste hoefijzervormige boog van Portugal. Deze boog vormde de toegang tot de stad voor wie van over zee kwam. Vanaf dit punt vertrekt een wirwar van straatjes om in rond te slenteren en de mooiste hoekjes te ontdekken. Vele archeologische vondsten die getuigen van de geschiedenis van deze stad bevinden zich in het Museu Municipal, gehuisvest in het oude 16e-eeuwse klooster Convento de Nossa Senhora da Assunção.

De natuur rondom Faro is erg mooi. Vooral op en rond het water is van alles te zien. Voor de kust van Faro liggen heel veel kleine eilandjes met mooie natuur en meer naar het westen vind je de ruige rotskust met prachtige grotten. Vanaf de jachthaven van Faro vertrekken ieder uur diverse excursies naar bestemmingen langs de kust. Je kunt gaan wandelen op een van de verlate eilandjes, de grotten gaan bekijken voor de kust van Praia Marinha of op een dagtocht dolfijnen gaan spotten op de Atlantische Oceaan.

Secret tips van Barrio Life!

#Explore tip! Bezoek de Largo da Sé. Dit is een van de mooiste pleinen van de oude stad Faro. Vanuit de Arco da Vila loop je via de weg omhoog zo dit plein op. Het plein is omzoomd met diverse kleine boompjes en er staan een aantal mooie oude gebouwen. Centraal op het plein vind je de kathedraal. Aan de randen van het plein staat het oude seminarie, het bisschoppelijke paleis en het oude stadhuis.

#Taste tip! Ga eten bij restaurant Ter Tulia, hier kan je genieten van verse Paella. Ook is het mogelijk om hier zelf een workshop te volgen voor het maken van Cataplana.

Meer inspiratie opdoen?

  • Wil je meer lezen over plekken in Portugal? Bekijk dan hier de overzichtspagina.
  • Wil je meer lezen over Faro? Bekijk hier de stedentrip.
  • Wil je zien hoe Faro te combineren is met onze rondreis Alentejo & Algarve? Bekijk dan hier de reisinformatie.