Wat te doen in Évora

Wat te doen in Évora?

Gelegen op de vlakte van Alentejo ligt de prachtige stad Évora. Sinds 1986 staat Evora op de UNESCO-werelderfgoedlijst en daarbij beslist een van de mooiste steden van Portugal. Al sinds de Romeinse tijd, toen de stad bekend werd, is de stad ommuurd. Het is de hoofdstad van het gelijknamige district in de regio Alentejo. De stad telt zo’n 50.000 inwoners.

De stad Évora is gedurende de Romeinse tijd gesticht en heeft daar ook zijn naam aan te danken. Na de Romeinen zijn er verschillende andere overheersingen geweest. Het was tevens een populair buitenverblijf onder koningen. In de middeleeuwen beleefde de stad een bloeiperiode, onder andere door zijn onderwijs en kunst. In 1580 na de annexatie van Portugal door Spanje nam de populariteit en invloed van de stad af. Door het sluiten van de universiteit werd dit alleen maar erger. Tegenwoordig trekt deze prachtige stad toch weer meer toeristen en studenten.

Het centrum heeft veel leuke Moorse steegjes, witte huizen met mooie tuinen en betegelde patios. Tevens bevinden zich in Évora veel paleizen uit de Middeleeuwen en de Renaissance. Het hoger gelegen grote plein Praca de Giraldo is een echte ontmoetingsplaats en bevindt zich tevens het VVV-kantoor voor meer nuttige informatie.

De stad Évora staat niets voor niets in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Bezoekers kunnen zich te goed doen aan al het moois dat de stad te bieden heeft, waaronder de vele bekende bezienswaardigheden; De Se van Evora, Museu de Evora en Sao Francisco Capella dos Ossos. De laatste staat bekend als de kerk met enorme muren van skeletten en schedels van mensen!

Een populair evenement in Évora is het Rota de Sabores Tradicionais. Tijdens dit feest worden er in veel restaurants elke maand verschillende heerlijke lokale gerechten geserveerd. Elke maand heeft een ander thema met andere gerechten. Het festival loopt van februari tot en met april.

Secret tips van Barrio Life!

#Taste tip! Évora heeft talloze leuke restaurantjes in verschillende prijsklassen. Het restaurant Fialho is een goed voorbeeld van zo’n leuk restaurant. Dit restaurant is erg populair en biedt vele verschillende regionale gerechten. Fialho is tot laat geopend, dus u kunt lekker lang natafelen en van de heerlijke wijn genieten.

#Explore tip! Op anderhalf uur rijden van Évora ligt het plaatje Estremoz. Deze stad staat bekend om zijn marmerwinningen. Zo is er een grote toren gemaakt van marmer te zien die ooit deel uit maakte van een oud paleis.

# Wist je dat Évora bekend staat om de stad van het vlees. In veel steden in Portugal is vis een belangrijk onderdeel van de gastronomie maar in Évora is dit het vlees.

De mogelijkheden

  • Wil je meer lezen over plekken in Portugal? Bekijk dan hier de overzichtspagina.
  • Wil je meer lezen over Évora? Bekijk hier de stedentrip.
  • Wil je zien hoe Évora te combineren is met onze rondreis Alentejo & Algarve? Bekijk dan hier de reisinformatie.