Wat te doen in Estremoz

Wat te doen in Estremoz?

Estremoz is een plaats en gemeente in het Portugese district Évora. De gemeente heeft een totale oppervlakte van 514 km² en telde 14.318 inwoners in 2011. De stad bestaat uit een boven-en benedenstad. De bovenstad is het oudste deel en is ontstaan rond het kasteel.

De stad deed in het verleden dienst als verblijfplaats van Portugese koningen, zij verbleven graag in de stad omwille van het marmer die hier overal is terug te vinden.

In de directe omgeving van Estremoz liggen marmergroeven. Het marmer van Estremoz behoort tot het mooiste marmer van de wereld. Fraaie staaltjes van marmerkunst zijn te vinden in de expositieruimte van galerie Elapedra, die net naast het kasteel ligt. Het marmer dat hier wordt gewonnen, is wit of roze. Het wordt al sinds de Romeinse tijd gebruikt om prachtige bouwwerken te maken. Zelfs Italië koopt hier zijn marmer op.

Maar Estremoz heeft nog veel meer te bieden. Hiervoor zorgen gezellige winkeltjes en smalle straatjes in het centrum van de stad. Bezoek eens de wekelijkse markt op zaterdagmorgen. Van heinde en ver komen boeren hun waren aanbieden. Een tegelijkertijd gehouden vlooienmarkt biedt bezoekers volop de gelegenheid om op koopjesjacht te gaan. Afdingen is hierbij de gewoonste zaak van de wereld.

Rondom de markt, te vinden op de Rossio Marques de Pombal, zijn tal van restaurantjes. Kies hier eens voor een traditioneel streekgerecht van het zwarte varken, zoals de lombinhos de porco preto. Wie meer van vis houdt, kan zijn hart ophalen aan de bacalhau (stokvis) die hier op verschillende manieren wordt klaargemaakt.

Secret tips van Barrio Life!

#Explore tip! In Estremoz zijn verschillende musea. Zo kan je archeologische vondsten bewonderen in het Museu Municipal Professor Joaquim Vermelho, tegenover het kasteel. Ook grappige aardewerkfiguurtjes, de bonecos, die typisch zijn voor deze streek, zijn daar te vinden.

Meer inspiratie opdoen?

  • Wil je meer lezen over plekken in Portugal? Bekijk dan hier de overzichtspagina.
  • Wil je meer lezen over Estremoz? Bekijk hier de stedentrip.
  • Wil je zien hoe Estremoz te combineren is met onze Centraal Portugal rondreis Lissabon & Évora? Bekijk dan hier de reisinformatie.