Wat te doen in Essaouira

Wat te doen in Essaouira?

Essaouira is een kuststad in het westen van Marokko en gelegen aan de Atlantische Oceaan. De naam van de stad betekent ‘muurtje’ of ‘ommuring’, dit zie je terug in de stad zelf. In 2004 telde Essaouira bijna 70.000 inwoners. Inmiddels beschikt de stad al over bijna 80.000 inwoners. De stad is de hoofdplaats van de gelijknamige provincie.

In 1760 werd door de Alaouieten-Sultan Mohammed ibn-Abdullah het huidige Essaouira gesticht. In 1844 werd de stad gebombardeerd door de Fransen om Marokko te dwingen om zijn steun aan Abd al-Kader, leider van een Algerijnse verzetsbeweging, te staken. Vandaag de dag is Essaouira vooral bekend onder het toerisme en is het een geliefd oord voor windsurfers.

Wist je dat er in Essaouira opnames werden gemaakt voor de serie Game of Thrones, zoals in vele steden zoals Split in Kroatië? De stad moest in de film Astapor voorstellen.

De stad Essaouira staat bekend om haar prachtige strand. Het is geweldig om er lekker te wandelen, maar zwemmen en zonnen kan soms lastig zijn. Dit komt door de harde wind die uit het niets kan opsteken. Er wordt daarom gewaarschuwd dat als je toch gaat zwemmen, je binnen bepaalde lijnen moet blijven. De Medina van Essaouira is omringd met muren en is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van Unesco in 2001. De markt bestaat uit vele kleine straatjes en je kunt er uren ronddwalen. Het Skala du Port ligt aan de haven en is bekend om de mooie uitzichten over de vissershaven en de Île de Mogador. Vanaf hier kun je kijken naar de medina en wanneer er overal meeuwen vliegen, word je herinnert aan de literatuur over Essaouira.

Secret tips van Barrio Life!

#Taste tips! Essaouira ligt aan zee en daarom wordt er fanatiek gevist. Dit maakt de stad de perfecte plek om vis te proeven, met couscous of in een tajine bijvoorbeeld.

#Explore tips! In de haven van Essaouira gebeurt een hele hoop. Rond 15.00 uur komen de vissers terug en veilen zij hun vangst. Vermaak jezelf door de onderhandelingen te bekijken of door zelf een visje ‘aan de haak te slaan’.

Meer inspiratie opdoen?

  • Wil je meer lezen over plekken in Marokko? Bekijk dan hier de overzichtspagina.
  • Wil je meer lezen over Essaouira? Bekijk hier de stedentrip.
  • Wil je lezen hoe je Essaouira kan combineren met onze complete Marokko rondreis langs alle hoogtepunten? Bekijk dan hier de reisinformatie.