Wat te doen in El Torcal

Overzicht van het natuurreservaat El Torcal.

Wat het doen in het El Torcal gebied?

el torcal andalusie

Natuurreservaat el Torcal ligt in de gemeente Antequera. Het park is vooral bekend door de opvallende vormen van de gebergte die stammen uit de karst periode. Het park is 11,71 vierkante meter groot en ligt dicht naast het plaatsje Villanueva de la Concepción. Vanuit hier kun je het park bereiken via de geasfalteerde weg.

In 1929 is het park erkend als beschermd natuurgebied. In 1989 maakte de regering van Andalusië een inventaris van beschermde natuurgebieden en kreeg het park de status van natuurreservaat. Op dat moment is het park ook ingeschreven als vogelbeschermingsgebied.

Als je van el Torcal richting Antequera rijdt kom je voorbij een berg die ook wel Peña de los Enamorados genoemd wordt. Je ziet hier een gezicht en men zegt dat dit het gezicht is van een Moorse man die verliefd was op een Christelijk meisje. Aangezien zij niet samen mochten zijn is hij hier gestorven en blijf je zijn gezicht voor altijd zien.

Het park heeft verschillende gouffres, grotten en steenbouwwerken die je kan bewonderen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn de Sima de la Unión, Sima Azul, Sima de la Mujer, Sima Rasca, Cueva del Toro en Cueva de Marinaleda. Cueva del Toro is ook wel bekend door de opstapeling van stenen. Dit is echter ook te zien bij andere punten in het park.

Barrio life tips!

#Hike tip! Het park heeft 5 verschillende routes die elk rond de 2 uur duren. Je zou dus in principe 10 uur lang kunnen wandelen in dit park.

#Barrio Life tip! Wij bieden een excursie aan door het park. Het park is erg populair bij grote getalen toeristen en bij de ingang gaan grote groepen naar rechts. Onze excursie neemt je mee naar links en neemt je ook mee de grotten in. Dit is een unieke ervaring! Laat het ons weten als je deze excursie wilt doen dan zorgen we dat onze gids voor je klaarstaat.

#Explore tip! Op de weg van El Torcal naar Antequera vind je Lobo Park. Hier kun je de Europese wolf in semi-natuurlijke leefomgeving zien. Ze zijn wild, maar hun angst voor mensen is afgenomen waardoor het veilig is om ze te zien. Ook leuk voor families want er zit een kinderboerderij bij!

Meer inspiratie opdoen?

  • Wil je meer lezen over plekken in Andalusië? Bekijk dan hier de overzichtspagina.
  • Wil je meer lezen over El Torcal? Bekijk hier de stedentrip.
  • Wil je lezen hoe je El Torcal kan combineren met onze actieve vakantie in Andalusië? Bekijk dan hier de reisinformatie.