Wat te doen in de Leistenen dorpjes

Wat zijn de leistenen dorpjes?

De leistenen dorpjes liggen verscholen tussen gebergten met dichtbegroeide vegetatie. Ze zijn een van de best bewaarde Portugese geheimen die de bewoners met plezier onthullen. De dorpjes hebben deze naam gekregen omdat ze zijn opgetrokken uit leisteen, een rots soort.

Tot voor kort waren veel dorpjes verlaten. De jongere generatie emigreerde naar grotere steden en de oudere bewoners zijn geleidelijk overleden. De afgelopen vijftien jaar is en wordt er hard gewerkt om de leistenen dorpen te renoveren. Vele huizen zijn sinds 2001 zorgvuldig gerestaureerd en verbouwd met behulp van traditionele methoden en materialen.

Wist je dat de specifieke dorpels en lateien worden beschouwd als cultureel erfgoed? Daarom worden de kozijnen en deuren niet vervangen door kunststof. De leistenen dorpjes zijn nog niet echt gefocust op toerisme. Veel websites en gidsen zullen alleen in het Portugees bestaan.

Piodão is een van de leistenen dorpjes. Er wonen hier ongeveer tweehonderd mensen. De huisjes in dit dorp hebben houten, blauwgeverfde deuren en raamkozijnen en liggen tegen de bergrug geplakt. Het dorp wordt ook wel kerststal dorp genoemd. Hier lijkt het namelijk op wanneer ’s avonds de lichtjes door de ramen schijnen. Monsanto is “het meest Portugese dorp van Portugal”, aangezien het vol staat met granieten huisjes en ligt op de helling van een steile berg. Rotsen en grotten in de wijk zijn niet verwijderd maar maken onderdeel uit van de woningen.

Meer inspiratie opdoen?

  • Wil je meer lezen over plekken in Portugal? Bekijk dan hier de overzichtspagina
  • Wil je meer lezen over de Leistenen dorpjes? Bekijk hier de stedentrip.
  • Wil je zien hoe de Leistenen dorpjes te combineren zijn in een korte- of lange rondreis door Portugal? Bekijk hier de rondreisvoorbeelden