Wat te doen in de Douro vallei

Wat te doen in de Douro Vallei?

douro vallei

De Douro vallei is vernoemd naar de gelijknamige rivier in het noordoosten van Portugal. Veel gebieden in de vallei staan sinds 2001 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De naam Douro betekent Gouden rivier. De rivier ontspringt op 2200 meter hoogte en mondt uit in de Atlantische Oceaan bij Porto.

De Douro vallei staat bekend om de port. Reeds in de Romeinse tijd werd dit type wijn in deze streek geproduceerd. Maar het is pas sinds 1675 dat de benaming Port erkend wordt. De naam is afkomstig van jawel, de beroemde havenstad Porto. In 1756 werd de streek afgebakend en gereglementeerd en ontstond de eerste Gecontroleerde Oorsprong benaming.

De Douro rivier loopt door de vallei en is 897 kilometer lang. Door de lengte en oppervlakte behoort de Douro tot de grootste stroomgebieden van het Iberisch Schiereiland. Grappig weetje is dat de Spanjaarden en Portugezen al jaren bakkeleien over wat de lengte van de rivier nou echt is. Het met elkaar eens worden gaat waarschijnlijk nooit gebeuren…

De twee belangrijkste dorpen aan de Douro zijn Régua en Pinhão. Régua wordt gezien als de commerciële hoofdstad van de Douro vallei. In dit dorpje kun je het Douromuseum bezoeken als ideale introductie tot de regio. De reis naar Pinhão is stroomopwaarts of je nou met de auto, boot of trein gaat. Pinhão is een schilderachtig dorpje met een indrukwekkend treinstation. De prachtig beschilderde tegels zijn zeker het opzoeken waard. Lamego ligt ongeveer 12 kilometer van Régua verwijderd en wordt gezien als de culturele hoofdstad van de regio. Hier vind je een aantal interessante monumenten, zoals de kathedraal en de bedevaartkerk van Nossa Senhora dos Remédios.

Secret tips van Barrio Life!

#Culinaire tips! Vila Real ligt ten noorden van Régua. In deze stad bevindt Casa de Mateus zich. Deze wijn is bekend, volgens sommige tellingen, als de bestverkochte wijn ooit.

#Hike tips! De Douro vallei staat bekend om de mooie wandelroutes. Echter is het wel slim om je eerste even in te laten lichten voordat je op eigen houtje erop uit gaat.

Meer inspiratie opdoen?

  • Wil je meer lezen over plekken in Portugal? Bekijk dan hier de overzichtspagina.
  • Wil je meer lezen over de Douro vallei? Bekijk hier de stedentrip.
  • Wil je zien hoe de Douro vallei te combineren is met onze wandelreis in het Xisto gebied? Bekijk dan hier de reisinformatie.