Wat te doen in Coïmbra

Wat te doen in Coïmbra?

Coimbra is een stad en gemeente in Portugal en de hoofdplaats van het gewest Centro. De gemeente Coimbra behoort met een bevolking van 143.396 inwoners, van wie er ongeveer 100.000 binnen de eigenlijke stadsgrenzen wonen, tot de grootste gemeenten van het land. De universiteit van Coimbra is een van de oudste van Europa.

Op de plaats van het huidige Coimbra stichtten de Romeinen een nederzetting met de naam Aeminium. Uit de Romeinse periode resten nog een aquaduct en een cryptoporticus, dat ooit het fundament van een forum vormde. Toen de nabijgelegen nederzetting Coímbriga in de vijfde eeuw door de Sueben werd binnengevallen, nam Aeminium zowel de naam als de bisschopszetel over.

Coimbra ligt ruim 200 km ten noorden van Lissabon en 100 km zuidelijk van Porto, aan de rivier de Mondego. Het grootste deel van het historische centrum bevindt ten oosten van deze rivier, waaronder de meeste gebouwen van de universiteit.

Coimbra is niet alleen een stad van tradities, maar beschikt ook over moderne structuren die een bezoek waard zijn, zoals de voetgangersbrug Ponte Pedonal Pedro e Inês en het Pavilhão Centro de Portugal in het Parque Verde do Mondego. En om de stad vanuit een ander perspectief te bewonderen, is het ook zeker aan te raden een boottocht op de Mondego te maken.

Ook zijn er heel veel leuke restaurants, cafes en bars te vinden in verschillende prijsklasse. Deze gezellige eet- en drinkgelegenheden liggen voornamelijk beneden aan de berg bij het water. Hier kun je genieten van lokale gerechten en specialiteiten.

Secret tips van Barrio Life!

#Hike tips! Maak een wandeling door de oude stad en ontdek vele smalle steile straatjes en eeuwenoude gebouwen.

#Explore tip! Bezoek de universiteit. Hier kan je een rondleiding krijgen van een officiële student van de uni. Wist je dat deze altijd zwarte capen dragen als schooluniform? Rond de start van het nieuwe schooljaar zul je veel van deze jongeren rond zien lopen in de stad. Het heeft wat weg van Harry Potter!

De mogelijkheden

  • Wil je meer lezen over plekken in Portugal? Bekijk dan hier de overzichtspagina.
  • Wil je meer lezen over Coïmbra? Download dan hier het landenboek.
  • Wil je zien hoe Coïmbra te combineren is met onze Noord-Portugal rondreis Douro vallei & Porto? Bekijk dan hier de reisinformatie.