Wat te doen in Braga

Wat te doen in Braga?

Braga is een stad en gemeente in het gelijknamige Portugese district Braga. De gemeente heeft een totale oppervlakte van 183 km² en telde 164.192 inwoners in 2001. De huidige burgemeester van de stad is Ricardo Rio. Braga, een van de oudste steden van Portugal, is een bruisende studentenstad.

“Bracara Augusta” werd meer dan 2000 jaar geleden door keizer Augustus gesticht en ligt op een van de belangrijkste Romeinse verbindingswegen van het Iberisch Schiereiland. Het was immers de bestuurlijke zetel van het keizerrijk. Later werd de stad door keizer Caracalla verheven tot hoofdstad van de Romeinse provincie Galécia, het huidige Galicië. Het bisdom Braga is het oudste van Portugal en wedijverde in de middeleeuwen wat betreft macht en aanzien zelfs met Santiago de Compostella. Hier passeerde een van de pelgrimswegen naar Santiago toen deze cultus ten tijde van de christelijke herovering (Reconquista) en de stichting van Portugal meer bekendheid kreeg.

Je kunt rustig door het historisch centrum wandelen om de vele kerken te bezoeken, de typische huizen en de historische gebouwen zoals het Palácio do Raio, het Theatro Circo, de Arco da Porta Nova te bewonderen of een kopje koffie te drinken in het bekende café Brasileira met uitzicht op de drukte van de Avenida Central. Braga wordt evenwel beschouwd als de jongste stad van Portugal. Een van de modernere gebouwen is het Estádio Municipal de Braga (gemeentelijk stadion van Braga) dat werd ontworpen door Souto Moura, een vooraanstaand Portugees architect die de Pritzker-prijs heeft ontvangen.

Secret tips van Barrio Life!

#Explore tip! In het natuurpark Parque Nacional da Penedes-Gerês kunt u in de jachthaven Marina de Rio Caldo allerlei watersporten beoefenen. Er is ook een Romeinse weg met mijlpalen, de Geira Romana, wilde paarden en een groot aantal plantensoorten waardoor het een park is met een uitzonderlijke, natuurlijke schoonheid.

Meer inspiratie opdoen?

  • Wil je meer lezen over plekken in Portugal? Bekijk dan hier de overzichtspagina.
  • Wil je meer lezen over Braga? Bekijk hier de stedentrip.
  • Wil je zien hoe Braga te combineren is met onze Noord-Portugal rondreis Douro vallei & Porto? Bekijk dan hier de reisinformatie.