Wat te doen in Aveiro

Wat te doen in Aveiro?

Aveiro is een stad en gemeente in het gelijknamige Portugese district Aveiro. De stad Aveiro is de hoofdstad van de gemeente en telt ongeveer 50.000 inwoners. De stad ligt aan het binnenmeer Ria de Aveiro en wordt doorsneden door een aantal kanalen. Het Venetië van Portugal.

De gondels in de kanalen het moliceiro’s en vroeger werden ze veel gebruikt voor het binnenhalen van zeewier. De boten die hier vroeger voor werden gebruikt dienen tegenwoordig als toeristische attractie. De stad staat al heel lang bekend om het zeezout dat er gewonnen wordt.

Wist je dat Aveiro Nederlandse invloeden heeft? In het centrum is door Nederlandse architecten een groot winkelcentrum gebouwd. Aveiro heeft een strand en daar kun je allerlei kleurrijke strandtenten op wielen vinden. Verder staat de stad bekend om zijn zoutpannen, porselein fabrieken, aardewerk ateliers en conservenindustrie.

Het Museu de Aveiro is ondergebracht in het klooster Convento de Jesus. Je kunt hier het mausoleum van prinses Infanta Joana en het vergulde houtsnijwerk binnen in de kerk bewonderen. Het houtsnijwerk kun je overigens ook vinden in het interieur van Capela do Senhor das Barrocas en iets minder uitbundig in de kerk Igreja da Misericórdia. Hou je van de Portugese architectuur? Sla dan zeker de gebouwen van de universiteit niet over. De Misericordia kerk mag je ook zeker niet missen. Je vindt de kerk aan het plein Parca da Republica en hij is meteen te herkennen door de azulejos (tegels) die tegen de gevel van de kerk bevestigd zijn.

Secret tips van Barrio Life!

#Culinaire tips! De specialiteit van Aveiro is ovos moles, een zoetigheid op basis van eieren en suiker. Ze worden verkocht in kleine houten vaatjes of omhuld met een laagje hostiedeeg.

#Explore tips! Ontdek de stad per fiets. De bugas worden door de gemeente van Aveiro gratis ter beschikking gesteld.

Meer inspiratie opdoen?

  • Wil je meer lezen over plekken in Portugal? Bekijk dan hier de overzichtspagina.
  • Wil je meer lezen over Aveiro? Bekijk hier de stedentrip.
  • Wil je zien hoe Aveiro te combineren is met onze Noord-Portugal rondreis Douro vallei & Porto? Bekijk dan hier de reisinformatie.