Wat te doen in Aljezur

Wat te doen in Aljezur?

 

Aljezur is een plaats in de Portugese gemeente Aljezur en telt 2687 inwoners. Het ligt ongeveer 30 km ten noorden van Lagos in een regio die bekend is omwille van zijn “sweet potato’s”.

Ondanks dat Aljezur het grootste dorp langs de westkust is en een perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van de regio, is het ook het minst toeristische dorp van alle dorpen aan diezelfde kust.

Het dorp heeft een oud gedeelte dat zich uitstrekt over drie kleine heuvels langs een kleine rivier. Boven op één van de heuvels staan de ruïnes van een oud kasteel. Aan de andere kant van het riviertje ligt het nieuwe dorp. Het nieuwe gedeelte, Aldeia Nova ook wel Nova Igreja genoemd, werd na de aardbeving van 1755 gebouwd. De lokale priester vond het niet verantwoord voor de mensen om in het oude dorp te blijven wonen en probeerde ze over te halen naar het nieuwe, en veiligere, gedeelte te verhuizen. Hijzelf herbouwde zijn kerk in dit nieuwe gedeelte. Vandaag de dag woont het grootste deel van de bevolking in Aldeia Nova, alwaar ook de lokale overheid, politie en brandweer is gevestigd. De huizen in het oude dorp worden nu vooral verhuurd aan vakantiegangers.

Iedereen die Aljezur bezoekt, maakt de klim naar de restanten van het kasteel ui de 10de eeuw. De Portugese vlag, in het midden van de ruïnes, is zichtbaar vanuit de verre omgeving. Eenmaal boven word je beloond met een 360 graden uitzicht over de regio. Ook kun je de kleine rivier volgen dat richting zee kronkelt.

Secret tips van Barrio-Life!

#Explore tip! Maak een trip naar Monchique, het hoogste punt van de Algarve. Kies wel een heldere dag uit anders is het zonde van het prachtige uitzicht.

Meer inspiratie doen?

  • Wil je meer lezen over plekken in Portugal? Bekijk dan hier de overzichtspagina.
  • Wil je meer lezen over Aljezur? Bekijk hier de stedentrip.
  • Wil je zien hoe Aljezur te combineren is met onze wandelvakantie Costa Vicentina Algarve? Bekijk dan hier het dagprogramma.