Wat te doen in Ait Ben Haddou

Wat te doen in Ait Ben Haddou?

Aït-Ben-Haddou is een middeleeuwse, verstevigde stad in de Marokkaanse regio Souss-Massa-Daraâ langs een rivier. De stad is bekend vanwege de schitterende kasbah’s die tegen een heuvel aan zijn gebouwd. De stad werd in 1987 door UNESCO tot werelderfgoed verklaard en trekt jaarlijks zo’n 25.000 toeristen.

De stad werd mogelijk al rond het jaar 750 gesticht door Berbers, onder leiding van Ben-Haddou, die, naar men zegt, ergens binnen de ksar begraven zou liggen. De stad groeide uit tot een knooppunt voor handelsroutes tussen de Sahara en Marrakech. De stad vol torenhoge kasbah’s en afbrokkelende muren werd helaas verwoest door grote regenbuien. Bijna alle burgers liepen over naar modernere graven aan de andere kant van de Ounila-rivier, met uitzondering van een paar koppige mensen die in de voorheen majestueuze ksar bleven. Terwijl in de jaren veertig meer dan 90 gezinnen in de Kasbah van Ait Ben Haddou woonden, bleven er maar vijf gezinnen in het fort wonen.

Hoewel Aït Ben Haddou zijn authenticiteit heeft behouden, leidde het gebrek aan onderhoud en de schaarste aan inwoners tot ernstige achteruitgang. Na een vijfjarenplan door ambtenaren, ontving de ksar enige zorg en herstel tussen 2007 en 2012, gebruikmakend van zoveel mogelijk hout- en aarden technieken om de stad historisch bewaard te houden. Een van de overgebleven families opende een traditioneel café om bezoekers een overzicht te geven van de oude levensstijl in het fort. Een manier om de traditie en het erfgoed te behouden.

Aït Ben Haddou is sinds 1987 een UNESCO-werelderfgoed en is een belangrijke halte langs de karavaanroute tussen Marrakech en de Sahara. Het opvallende gezicht van de Zuid-Marokkaanse architectuur wordt verondersteld 17e-eeuws te zijn en bevat een moskee, twee begraafplaatsen (joods en moslims), een openbaar plein en gebieden voor het oogsten van graan.

Wist je dat De Kasbah het decor was voor vele internationale films en series, zoals het beroemde Game of Thrones, Laurence of Arabia en Gladiator, om er maar een paar te noemen.

Secret tips van Barrio Life!

# Explore tip! Bezoek de beroemde kasbah en ga terug in de tijd!

Meer inspiratie opdoen?

  • Wil je meer lezen over plekken in Marokko? Bekijk dan hier de overzichtspagina.
  • Wil je meer lezen over Aït Ben Haddou? Bekijk hier de stedentrip.
  • Wil je lezen hoe je Aït Ben Haddou kan combineren met onze korte Marokko rondreis langs de hoogtepunten? Bekijk dan hier de reisinformatie.