Wat te doen in Agadir

Wat te doen in Agadir?

Agadir is een havenstad aan de westkust van Marokko. De stad beschikt over ongeveer 678.500 inwoners. Het is de grootste hoofdzakelijk Berberstalige stad van Marokko en is daarnaast ook de grootste badplaats van Marokko.

De stad is in 1505 door de Portugezen gesticht en viel in 1541 toe aan koning van de Sous. In de daaropvolgende eeuwen verwierf Agadir een belangrijke rol als haven van het vruchtbare Sous-gebied in Marokko. Agadir werd in 1605 voor het eerst door Nederlandse handelsvaarders aangedaan. In 1911 was het de Agadir Crisis tussen Frankrijk en Duitsland die ertoe leidde dat Frankrijk een protectoraat over Marokko uitsprak.

Het woord Agadir heeft meerdere Berberse betekenissen: muur, gemetselde muur die een stad insluit, vesting, stad. Een ‘agadir’ is feitelijk een bijzondere vorm van de kasbah. Waar de naam vandaan komt is niet precies bekend. Men denkt dat er misschien een verbinding is met een in 1505 door een Portugese koopman gebouwd fort.

De Kasbah van Agadir werd in 1540 gebouwd door de Saadianen. De reden hiervoor was bescherming tegen de Portugezen. Vanaf het 240 meter hoge klif kun je de stad, de haven en de oceaan zien liggen. Werkelijk een prachtig vergezicht. De soek is ook zeker de moeite waard. Het is een openluchtmarkt ten zuidoosten van de stad en spreidt zich uit over een gebied van zes hectare. Hier kun je veel interessante koopwaar vinden, maar vooral specerijen. Na een drukke dag kun je uitrusten op het heerlijke strand van Agadir, dat zich 10 kilometer naar het zuiden uitstrekt.

Secret tips van Barrio Life!

#Culinaire tips! De boulevard heeft niet veel traditioneels te bieden. Loop eens een zijstraatje in en eet de beste tajine-gerechten met couscous en een kopje muntthee.

#History tips! Het Memoire d’Agadir Museum geeft informatie over de grote aardbeving in 1960 die het grootste deel van het oude Agadir verwoestte. Hier kun je zien hoe de stad er vroeger uitzag.

#Explore tips! Hoewel de oorspronkelijke medina van Agadir niet meer bestaat, is er wel een nagemaakte versie. Hier kun je doorheen slenteren en de kleuren, geuren en drukte van de markt in je opnemen.

De mogelijkheden

  • Wil je meer lezen over plekken in Marokko? Bekijk dan hier de overzichtspagina.
  • Wil je meer lezen over Agadir? Bekijk hier de stedentrip.
  • Wil je lezen hoe je Agadir kan combineren met onze actieve rondreis Zuid-Marokko? Bekijk dan hier de reisinformatie.