Wandelroute Lissabon, onze 14 hoogtepunten!

wandelroute lissabon

Van zonnig gele trammetjes tot een smakelijke pastel de nata, de hoofdstad van Portugal heeft veel te bieden. Wij hebben onze 14 highlights voor je op een rijtje gezet, ontdek ze allemaal in deze uitdagende en veelzijdige wandelroute door Lissabon!

Hou deze routekaart ook bij de hand, zo kan je zeker niet verdwalen!

 

wandelroute lissabon

1. Jardim Botanico

We starten onze stadswandeling in het groen. Je bevindt je in de botanische tuin van Lissabon. Deze oase, midden in de stad, bestaat uit een gigantische verzameling aan exotische palmen, cactussen en kleurrijke bloemen. Sommige planten stammen zelfs uit de tijd van de dinosauriërs! Neem je tijd in dit prachtig aangelegd stuk groen, waar je met 4 hectare zeker wat tijd zoet bent!

 

Openingstijden

Ma t/m vrij: 09:00 – 20:00

Za t/m zo: 10:00 – 20:00

Toegangsprijs: €2,-

 

Verlaat de botanische tuin en sla linksaf. Volg de Rua Dom Pedro V tot aan het volgende letterlijk en figuurlijke hoogtepunt. Geef je ogen goed de kost! Langs deze straat vind je veel lieflijke boetiekjes!

 

wandelroute lissabon

2. Miradouro de São Pedro

Dit verzorgde stadspark biedt een fijne uitvalsbasis tijdens jouw stadswandeling. Vanuit het park heb je een waanzinnig uitzicht over de wijk Alfama. Zie je de burcht van São Jorge in de verte?

Daal af langs de Rua São Pedro de Alcántata tot je bij het kerkpleintje aankomt. Hier sla je linksaf. Volg nu dit paadje wat je verder naar beneden brengt.

 

 

 

wandelroute lissabon3. Praça Dom Pedro IV

Je bevindt je nu in het echte hart van Lissabon. Studenten komen hier om te werken, de bevolking om te protesteren, en toeristen drinken overpriced koffie. Bewaar dit dus voor verderop in de tour ;-). Over het gigantische standbeeld midden op het plein is verwarring ontstaan; volgens verhalen zou het keizer Maximiliaan van Mexico zijn, maar na zijn dood zou het standbeeld verkocht zijn aan Lissabon, De Mexicaanse keizer leek namelijk erg veel op de koning van Portugal!

 

Steek het plein over en verlaat het via de zuidoostelijke hoek. (Raak hier niet verdwaald tussen de toeristen en het vele drukke verkeer, vergeet dus niet de routekaart te checken!) Op de kruising met Poço do Borratem sla je rechtsaf.

 

wandelroute lissabon

4. Miradouro Graffiti Fado

Door de smalle maar lieflijke straatjes daal je af richting het oude centrum van de stad. Uniek is de Rua de São Cristóvão. Je kijkt je ogen uit over de artistieke graffiti op de muren die in alle kleuren van de regenboog te zien zijn. De liefde voor de Fado, Portugese volksmuziek, is hier duidelijk aanwezig! Dans je met ons mee?

 

Na je blik op Miradouro Graffiti Fado sla je de eerste straat linksaf. Blijf nu rechtdoor gaan tot je bij punt 7 aankomt. Onderweg is er nog genoeg te zien!

 

5. Baixa

Baixa is Portugees voor beneden, deze wijk is dan ook een van de meest laaggelegen plekken van de stad. De aardbeving in 1755 heeft Baixa compleet verwoest, en de wijk is daarna in rechte lijnen weer opgebouwd. Op deze manier vind je makkelijk je weg terug! Echte shopaholics kunnen goed terecht in Baixa. Struin door de wijk terwijl je de vele boetiekjes aan doet die Baixa te bieden heeft. 

 

wandelroute lissabon

6. Rua Augusta

Ben je nou op zoek naar herkenbare mode, dan kun je op de Rua Augusta naar hartelust shoppen bij de Zara of de Bershka. ‘s Avonds verandert deze winkelstraat in een uitgestrekt terras waar je geniet van cocktails terwijl je wordt geëntertaind door de vele straatartiesten.

 

 

 

 

 

7. Elevador de Santa Justa

wandelroute lissabon

Deze imposante toren uit 1902 is wel 45 meter hoog en is ontworpen door een student van de bekende architect Gustave Eiffel. Ja, die van de Eiffeltoren! Vanaf de top heb je weliswaar een waanzinnig uitzicht over de stad, maar daar moet je wel wat voor over hebben. De rij kan namelijk wel een paar uur duren! Onze tip; strijk neer op een van de rooftop-bars in de omgeving en geniet van nét zo’n mooi uitzicht!

 

 

 

Sta je met je gezicht richting de Elevador? Dan sla je linksaf. Volg Rua Áurea tot aan Rua da Conceição, sla hierop rechtsaf. Bij Calcáda do Ferragial sla je linksaf. Best een klim hè? Maak je geen zorgen, bij de volgende hotspot kan je goed uitrusten!

 

Ga met de bocht mee en sla uiteindelijk linksaf waar je een grote rotonde ziet. Hier sla je linksaf de Avenida 24 de Julho op.

 

wandelroute lissabon8. Time Out Market Lisboa

Ben je na zoveel meters wel toe aan een hapje en een drankje? Bestel dan een heerlijke lunch of diner in de Time Out Market. Deze enorme foodhall is gevestigd in een oude fabriekshal. Tussen het industriële interieur vind je tientallen zaakjes waar de meest smaakvolle gerechtjes over de toonbank vliegen. Reserveren kan niet. Maar geen zorgen, want er is altijd plek. Tijd voor een Time Out! 

 

Verlaat de Time Out Market vanaf de hoofdingang en sla linksaf. Loop rechtsom het park heen en begin aan de (kleine) klim naar boven tot je het station van de Elevador da Bica ziet.

 

9. Elevador da Bicawandelroute lissabon

Op het eerste gezicht lijkt Elevador da Bica op een van de vele trammetjes die Lissabon rijk is. Maar het unieke aan deze tram is dat deze schuin de heuvel op en af rijdt! Al meer dan 100 jaar neemt dit trammetje je hoger Lissabon in. Schrik niet van het gekraak en gepiep, dit hoort erbij!

Vanuit de tram sla je rechtsaf.

 

 

 

 

 

10. Largo do Carmo

Over het kleurrijke Praça Luís de Camões (sla na het Praça linksaf, bij largo da Trindade sla je rechtsaf en daarna meteen weer rechts) kom je op Largo do Carmo. Dit kleine pleintje is met tientallen frisgroene bomen rijk aan vele schaduwrijke plekjes, en door de terrasjes die zich her en der uitstallen erg levendig. Neem een kleine pauze en geniet van de weelderige roze en paarse kleuren van de prachtige bloesembomen op het plein. 

 

wandelroute lissabon

11. Carmoklooster

Vanaf het Largo do Carmo loop je zo het historische Carmoklooster binnen. Dit imposante bouwwerk is in 1755 hevig beschadigd. Tegenwoordig staat alleen het skelet van het gigantische gewelfde plafond nog overeind. ’s Avonds geeft dit, in het licht van de maan, een mysterieus gevoel. In het achterste gedeelte van het klooster is een historisch museum gevestigd, waar archeologische vondsten te vinden zijn. Neem gauw een kijkje voor échte mummies, als je durft…

 

Openingstijden

November t/m april: 10h00 – 18h00

Mei t/m oktober: 10h00 – 19h00 

(zondag gesloten) 

Toegangsprijs: €5,- 

 

Na je bezoek verlaat je dit gebied rechts om het klooster. Met de lift kom je weer op het straatniveau. Sla rechtsaf tot aan Rua da Vitória, hierop sla je weer rechtsaf.

 

12. Arco da Rua Augustawandelroute lissabon

We kruisen nog één keer Rua Augusta, en vragen je deze keer naar rechts te kijken, richting de Triomfboog van Lissabon. Deze arc de triomf werd gebouwd in 1873 ter herdenking aan de wederopbouw van Lissabon na de aardbeving van 1755. Door de boog heb je een prachtig zicht op het aangelegen plein met daarachter het blauwe water van de Taag.

 

 

 

Aan het einde van Rua da Vitória sla je de hoek om op Rua de São Mamede en daarna gelijk het eerste slingerpaadje naar links (check de routekaart!). 

 

 

 

wandelroute lissabon13. Miradouro de Santa Luzia

Door de slingerende straatjes weet je dat je in Alfama bent, de oude visserswijk van Lissabon en ook het oudste gedeelte van de stad. De naam Alfama is afgeleid van het Arabische woord al-hamma wat waterbron of fontein betekent. In Alfama zijn dus ook vele waterbronnen te vinden. Vanaf het Miradouro de Santa Luzia heb je een weids uitzicht over rode daken van de stad waar her en der een kerktoren uitsteekt. Pak hier nog even je rust, we beginnen zometeen aan de klim omhoog!

 

 

Na het Miradouro de Santa Luzia vervolg je je weg omhoog. Bij Pátio de Dom Fradique sla je linksaf. Dit pad volg je tot je bij het Castelo de São Jorge aankomt.

 

14. Castelo de São Jorge wandelroute lissabon

Na een flinke klim door de steile straten van Alfama kom je aan bij het fort dat uittorent boven Lissabon. Vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht over de azuurblauwe baai van Lissabon. De kakelende pauwen en zachtroze bloemen in de koninklijke siertuin geven deze plek een bijzonder karakter. Onze aanrader is om het fort bezoeken in de avond. Kijk hoe de lucht over de stad oranjerood kleurt terwijl je de zon weg ziet zakken. Geniet er nog maar even van, het is nog een flinke afdaling!

 

Openingstijden

Maart t/m oktober: 09:00 – 21:00

November t/m februari: 09:00 – 19:00

Toegangsprijs: €10,-