Wandelen langs de Paiva: avonturenpad op slechts 1 uur rijden van Porto

Voor een avontuurlijke wandeltocht over unieke houten paden, midden in de natuur ben je hier aan het juiste adres.  Gedoopt naar de gelijknamige rivier, liggen de Paiva wandelpaden in de gemeente Aveiro, Portugal. Deze unieke houten wandelpaden zijn 8 km lang, gebouwd op de linkeroever van de rivier de Paiva, omringd door een authentiek natuurreservaat met heuvels, water, kwartskristallen en bedreigde diersoorten van een spectaculaire schoonheid.

De regio Arouca is een kroonjuweel voor natuurliefhebbers en de Paiva wandelpaden zijn opgenomen in het Arouca Geopark. Het park werd in 2009 door de UNESCO erkend en is een geologisch openluchtmuseum, omgeven door de bergen Freita, Montemuro en Arada.

 

De fauna en flora rond de houten paden

De structuur van deze paden bestaat voornamelijk uit hout, met daarnaast metalen elementen die zijn toegevoegd om extra steun te bieden. De zigzag stijl van de wandelpaden geeft de bezoekers een 360 graden uitzicht op het omringende natuurlandschap. De fauna hier is uniek en bestaat uit soorten zoals vogels, reptielen, zwijnen, eekhoorns, vlinders en nog veel meer, die allemaal in de afgelegen heuvels, velden, bossen en rivieren van Arouca leven. De hier aangetroffen flora is van een ongeëvenaarde schoonheid met eucalyptusbossen die de omgeving vullen met muntgeuren, gevolgd door bergrozemarijn, els en bosanemoon. Verder staan er eiken en kastanjebomen die schaduw en beschutting bieden.

Andere natuurlijke wonderen langs de weg

Langs de Paiva wandelpaden vind je ook het strand van de Vau’s rivier, dat midden op de paden ligt. De waterval van Aguieiras is een subliem natuurwonder, in de Keel van Paiva zoals de plaatselijke bevolking het noemt. De hangbrug over de Paiva rivier, naast het recreatiegebied van Vau, ligt direct naast de Aguieiras waterval en is 150 meter hoog. De 516 Arouca brug, zoals hij heet, is de op één na grootste hangbrug ter wereld. Als je geen liefhebber bent van hoogtes en adrenaline, heb je de mogelijkheid om hem over te slaan. Als je ervoor kiest om hem te beklimmen, wees ervan bewust dat je een ticket met een tijdslimiet nodig hebt. Wij raden je aan eerst voor de brug te kiezen en dan verder te lopen over de paden zodat je je niet hoeft te haasten tijdens de wandeling van 8 km.

 

Neem je goede schoenen en een flesje water mee

Het duurt ongeveer drie uur om de Paiva paden te bewandelen en de tocht heeft een gemiddeld niveau. Wij raden je aan comfortabele schoenen, zonnebrandcrème (Portugal heeft 300 dagen zon per jaar), water, voedsel en een vuilniszak mee te nemen! Als je met de auto reist, zijn er parkeerplaatsen aan het einde van beide wandelpaden: Espiunca en Areinho.

Er staan enkele informatiepanelen op de route en als je het strand van de rivier bij Areinho bereikt, zal je een café tegenkomen. In geval van nood zijn er langs de route SOS-telefoons geplaatst.