Ongerept en onontdekt: de mooiste wandelgebieden van Portugal

Groeps - & bedrijfsreizen Portugal

Portugal heeft een ontzettend gevarieerd landschap. Van uitgestrekte heides tot vulkanisch gebied, dit Zuid-Europese land heeft het allemaal! Dit maakt Portugal een uitstekende bestemming voor een wandelvakantie. We hebben de 5 mooiste gebieden om te wandelen in Portugal op een rijtje gezet!

 

wandelen in de algarve

1. De oceaan als je gids in de Algarve

Het zonnige zuiden van Portugal, de Algarve, staat bekend om haar indrukwekkende rotsformaties met goudgele stranden. Door de vele hoogteverschillen zijn de wandelingen door de Algarve vrij intensief, trek dus je goede wandelschoenen aan en neem voldoende water mee! Gelukkig kom je onderweg regelmatig idyllische badplaatsjes tegen, waar de vele levendige barretjes en terrassen een fijne uitvalsbasis vormen voor jouw hike. Onze tip; de Seven Hanging Valley Trail. Deze elf kilometer lange tocht voert je langs het water van de azuurblauwe oceaan. Onderweg strijk je her en daar neer op de prachtige verlaten strandjes. Hier geen luidruchtige toeristen of opdringerige verkopers; hier geniet je van het zacht ruisende water van de zee.

 

 

2. Het dierenrijk van Peneda-Gerês

Het ongerepte Peneda-Gerês is het enige nationale park van Portugal, maar deze titel heeft het niet voor niks! In het hoge noorden, vlak onder de grens met Spanje, biedt Peneda-Gerês uitstekende wandelmogelijkheden. Hier wandel je in diepe riviervalleien, en kijk je uit over uitgestrekte heides. Ver van de bewoonde wereld vind je hier verrassend veel diersoorten. Wat dacht je van een reeën, of een Iberische wolf? Schrik niet! Als je op veilige afstand blijft kan er niks gebeuren. Ook vogelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen, tussen de hoge donkere toppen van de groene naaldbomen zijn zelfs ijsvogeltjes te spotten! Wie een foto wilt maken moet er snel bij zijn, ijsvogels kunnen wel 80 km/u vliegen! Hou jij ze bij?

 

Serra da Estrela3. De hoogte in in Serra da Estrela

Serra de Estrela is bekroond met het grootste bergketen van Portugal, en hier is het naar hartelust wandelen; en soms een beetje klimmen en klauteren! Tussen de asgrijze granietrotsen dwaal je over 400 kilometer aan paden (!) door het natuurpark, wat een geschiedenis van wel 300 miljoen jaar oud kent! Terwijl je afdaalt in het dal, voel je het warme zonlicht op je gezicht wat tussen de bergtoppen door straalt. Ben je toe aan wat verkoeling? Ga dan pootjebaden in de vele gletsjermeren die het park rijk is! Tussen het wilde landschap en de groenrijke valleien steken hier en daar historische dorpjes en kasteeltjes af. Dus of je nou voor natuur of cultuur gaat, hier is voor ieder wat wils!

 

 

4. Klein Madeira op Porto SantoPorto Santo

Op drie uurtjes varen van Madeira ligt Porto Santo. Met een oppervlakte van slechts 42 km2 wordt dit eilandje vaak als het kleinere broertje van Madeira gezien. Maar ondanks zijn oppervlakte hoeft Porto Santo daar zeker niet onder voor te doen! Het eiland kent meerdere uitgezette wandelroutes, die gewijd zijn aan vulkanologie en paleontologie. Kijk dus goed om je heen terwijl je tussen de wild uitstekende vulkanische rotsen loopt, wie weet vind je nog een fossiel! De wandelroutes lopen dwars door het gebergte, je moet dus goed ter been zijn. Maar beginnende wandelaars hoeven zich geen zorgen te maken, de wandelingen zijn niet heel intensief. Kijk je ogen uit terwijl je de bergen van Porto Santo beklimt, met om je heen zonnig oranje vlinders en achter je; de azuurblauwe oceaan!

 

 

Madeira5. Een duik in de vulkaan op de Azoren

Door kenners worden de Azoren vaak bestempeld als ideale bestemming om te wandelen in Portugal, en wij delen die mening! Deze archipel in het midden van de Atlantische Oceaan ligt als een frisgroene oase tussen het diepblauwe water van de zee. Door de vroegere vulkanische activiteit kent dit paradijsje vele cirkelvormige kraters, welke tegenwoordig gevuld zijn met subtropisch turquoise water. Dit biedt, naast schilderachtige landschappen, de kans voor een verfrissende duik! Bezoek je de Azoren nou in het laagseizoen, en ben je wel toe aan wat warmte? Wandel dan richting Lago de Fumas. In deze warmwaterbron borrelt en bruist het, dit is jouw natuurlijke bubbelbad! 

 

 

 

Krijg jij al zin om je wandelschoenen uit de kast te halen? Stel dan nú hier jouw ideale wandelvakantie naar Portugal samen!