Vrijwilligerswerk Marokko: Arabische les en helpen op het land

Arabische les (dag 10)
Graag wilde ik vrijwilligerswerk doen tijdens mijn reis door Marokko. Bij aankomst bij de Nomadenschool kijken de kinderen wat onwennig en nieuwsgierig om zich heen. We lopen de klas binnen en Youssef, de leraar, groet ons in het Arabisch “ El Salam aleykum”. Ik ga zitten op een klein stoeltje achterin de klas naast één van de kinderen. De les gaat verder. Na 10 minuten vraagt Youssef mij om samen met de kinderen het Arabisch alfabet uit te spreken. De kinderen vinden het maar wat leuk mij dit te leren en samen moeten we erg lachen! Voor het einde van de les schrijf ik zelfs mijn naam van rechts naar links in het Arabisch! Dat had ik toch niet van tevoren gedacht!

Tuinieren in de lokale moestuin (dag 11)
Tijdens het vrijwilligerswerk in Marokko verbleef ik in het oasedorp Zaouia Sidi Abd en Nebi geniet ik enorm van de welverdiende rust en schoonheid van het dorp. Maar ik geniet ook van een ochtend hard werken op het land. Samen met een lokale boer bewerken we een stukje land. Na het omspitten van de grond, het zaaien van stekjes en zaden, en het op de traditionele manier water geven van de planten, realiseer ik mij hoe mooi deze manier van leven is en hoe zeer ik geniet van de lichamelijke inspanning, de plek en de manier waarop het er hier aan toe gaat!

Afbeelding

Aankomst Foum Zguid (dag 12)
Wegen met asfalt, verkeersborden, geluiden van schoolgaande kinderen, auto’s en andere zaken komen op mij af wanneer wij Foum Zguid binnen rijden. Na dagen zonder enige invloeden van buitenaf moet ik echt weer even wennen aan de drukte. Een heerlijk verblijf in de herberg doet mij beseffen dat ook deze plek zo zijn voordelen heeft. Ik maak gebruik van de westerse standaarden en realiseer mij dat ik deze mogelijkheden erg prettig vind. Afwisseling alom!

Dit is een fragment over het vrijwilligerswerk in Marokko uit het dagboek van Wendy Jacobs, één van de reizigers van Sahara Nomaden reis, mei 2017.