Top 10 tips: Hoe overleef ik het woestijnklimaat in Marokko?

Tijdens actieve reizen beland je vaak in de leukste situaties, je ontmoet interessante mensen en je komt in onbekende, soms onherbergzame gebieden. Tijdens een wandelreis door de Marokkaanse Sahara krijg je bijvoorbeeld te maken met het extreme woestijnklimaat. Gelukkig hebben wij een top tien met tips hoe jij zonder problemen een trektocht door Marokko volbrengt en waardoor iedere andere wandelreis een peulenschil is!

Top 10 tips: Woestijnklimaat

trektocht - woestijn - kamelen

  1. Eet voldoende! Door de hitte en het lopen verbrand je veel energie. Proef ook meteen de lokale specialiteit: dadels! Dadels bevatten erg veel energie en zijn dus perfect voor een woestijntrekking.
  2. Het is misschien een open deur, maar deze mag toch niet ontbreken: drink voldoende water! Door het warme woestijnklimaat verdampt je zweet direct, waardoor het lijkt alsof je niet zweet. Op deze manier verlies je veel vocht, waardoor je zeker 5 liter water moet proberen te drinken.
  3. Wanneer je moe bent van het lopen, ga dan op je kameel zitten. Op deze manier kun je mooi even uitrusten terwijl je toch verder trekt.
  4. Het is heerlijk om op je blote voeten over het zand te lopen en de zandkorrels tussen je tenen te voelen. Laat je schoenen alleen niet bij je kameel achter, want als deze ver weg is en het zand wordt te heet, dan moet je héél hard rennen naar je schoenen!
  5. Tijdens een wandelreis door de Marokkaanse Sahara reis je vaak langs oases. Dit zijn de perfecte plekken om schaduw te zoeken en even af te koelen.
  6. Houd ´s middags een lange siësta om het heetst van de dag te vermijden.
  7. Hoe goed je conditie is, is niet eens zo belangrijk. Door de woestijn loop je meestal rechtdoor op een vlakke ondergrond.
  8. Wanneer je een zandduin beklimt, dan kun je het beste zelf klimmen. Het lijkt misschien makkelijker om op je kameel te gaan zitten, maar dit is vaak toch zwaarder dan zelf lopen, doordat je voortduren je evenwicht probeert te bewaren op de kameel.
  9. Wellicht nog een bekende tip: draag een tulband. Echt waar, de zon brandt hierdoor niet direct op je hoofd, waardoor je hoofd koeler blijft. De nomaden helpen je graag met het omdoen van een tulband.
  10. En last but not least: de woestijndouche. Dit is een prima manier om je even op te frissen na of tijdens een trektocht door de Sahara woestijn. Uit ervaring blijkt dat je je met 2 flessen van 1,5 liter van top tot teen kunt wassen, ook je haren. Probeer om ergens op een steen te gaan staan, dat voorkomt dat er al te veel zand aan je voeten plakt. En wil je liever warm (lees: lauw) water? Vul je flessen en leg deze even in de hete woestijnzon, dan warmt het water vanzelf op!

Zo, met deze 10 tips ben jij helemaal klaar voor een complete wandeltrektocht of korte wandelreis door de Marokkaanse Sahara!

Interesse in een rondreis in de Marokkaanse Sahara? Neem dan eens een kijkje op onze Rondreis zuid-marokko met kamelensafari!