Zagora

Wat te doen in Zagora?

Zagora is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en ligt in de regio Souss-Massa-Daraâ. De stad ligt in het oostelijke deel van de vruchtbare Draa-vallei en beschikt over circa 35.000 inwoners. De rivier de Draa loopt door het gehele gebied. Zagora is een van de toegangspoorten tot de Sahara.

Zagora is al garnizoensstad door de Fransen gesticht. Vandaag de dag zijn er nog enkele gebouwen uit die tijd te vinden. Eind 16e eeuw probeerden de Säadiers vanuit Zagora Timboektoe te veroveren. De stad Zagora wordt geflankeerd door de gelijknamige berg. Op oude Europese kaarten is de berg al te vinden. Echter werd de stad pas in de 20e eeuw gebouwd.

In Zagora staat een bord waarop staat ‘Tombouctou 52 jours’. Dit bord betekent dat het ooit 52 dagen duurde om in Timboektoe te komen per kameel. Timboektoe ligt aan de andere kant van de Sahara. Verder heeft de stad weinig tekenen van modernisering dus mocht je het traditionele Marokkaanse leven willen ontdekken, dan moet je Zagora en haar uitzonderlijke mooie landschap zeker bezoeken.

Zagora staat bekend om haar heerlijke dadels. Meer dan 30 soorten groeien in de regio en ze worden geoogst van september tot en met november. De dadels zijn zoet van smaak, wat wordt veroorzaakt door het hete, droge klimaat. In de palmerij kun je de dadelpalmen bekijken. De Draa-rivier is de langste rivier van Marokko: 1100 kilometer lang. Tijdens de zomer is de rivier vaak helemaal gevuld met water. Je zal kinderen overdag zien spelen met het water terwijl de volwassenen ’s avonds meestal naar de oevers gaan om lekker te relaxen op een promenade. Verder is Zagora de perfecte plek om een grote souk te bezoeken. Op zondag en woensdag komen er veel mensen naar deze markt.

Secret tips van Barrio Life!

#Explore tips! Bezoek de palmerij en de oase van Zagora. Deze tuinen staan vol met dadelpalmen en strekken zich kilometers ver uit tussen de stad en de rivier.

#Meet tips! Bezoek de lokale dorpshamam!

#Explore tips! Ben je er op woensdag of zondag? Breng dan een bezoek aan de lokale souk en onderhandel je eigen tulband.

De mogelijkheden

  • Wil je meer lezen over plekken in Marokko? Bekijk dan hier de overzichtspagina
  • Wil je meer lezen over Zagora? Download dan hier het landenboek.
  • Wil je lezen hoe je Zagora kan combineren met onze rondreis Zuid-Marokko met kamelensafari? Bekijk dan hier de reisinformatie.