Tarifa

Wat te doen in Tarifa?

tarifa

Tarifa is een kleine stad die op het zuidelijkste punt van Spanje en Europa ligt. Het behoort tot de provincie Cádiz die deel uitmaakt van de regio Andalusië. De stad ligt aan de Costa de la Luz en de Straat van Gibraltar, tegenover de kust van Marokko (Afrika), vanwaaruit met helder weer de lichtjes van Tarifa bij nacht zichtbaar zijn.

Tarifa dankt zijn naam aan de Berberse krijgsheer Tarif ibn Malik, die in 710 met een klein leger de stad overviel. Dit was een soort generale repetitie voor de grote Moorse invasie van Spanje een jaar later. Tarifa was bijna zes eeuwen in Moorse handen en dat is nog duidelijk zichtbaar in de oude ommuurde binnenstad met zijn smalle straatjes en witgekalkte huizen. De oude stadspoort Puerta de Jerez is gebouwd vlak na de reconquista in Mudéjarstijl, een moors-christelijke mengstijl. Een grote gedenksteen boven de doorgang herinnert aan de herovering van de stad op de Moren in 1292.

Zoals de naam Costa de la Luz (Spaans voor ‘kust van het licht’) suggereert, kent Tarifa gemiddeld zeer veel zonuren per jaar. Dicht bij de haven van Tarifa is een goed bewaard gebleven kasteel, het Castillo de Guzman. Het woord tarief zou zijn afgeleid van de naam Tarifa, omdat dit de eerste haven was die voor het aanmeren liet betalen.

De kust bij Tarifa is de populairste bestemming in Europa voor windsurfers en kiteboarders. Op een normale zomerdag kun je honderden kiteboarders op het water zien. De constante wind van de Atlantische Oceaan en de geweldige golven maken dit tot een van de beste kiteboard-plekken op het Europese continent. Het is ook de plaats waar vele kiteboard-wereldkampioenen wonen, en na ‘het werk’ samenkomen om te relaxen.

Tarifa is een zeer geschikte plaats voor de observatie van vogeltrek, zoals die van roofvogels en ooievaars die de Straat van Gibraltar oversteken, in de lente en vooral in de herfst. Ook zeer populair is het spotten van walvissen en dolfijnen.

Barrio Life Tips!

#Explore tip! Wist je dat er regelmatige veerdiensten varen tussen Tarifa en de nabijgelegen stad in Afrika: Tange. De afstand is maar 14 km en er vertrekken meerdere keren per dag ferries die je in 35 minuten naar Tanger brengen.

#Inspire tip! De hoofdstraat van Tarifa: Calle Batalla del Salado, is een kleurrijke verzameling van hippe kledingwinkels, leuke boetiekjes, surfshops en trendy cafés en bars. Café Azul aan het begin van de hoofdstraat is hét adres in Tarifa voor een lekker en gezond ontbijt. Hier kun je genieten van o.a. overheerlijke bocadillos (belegde broodjes) en fruitshakes in een bijzonder Moors decor. Bij een bezoek aan Café Azul mag je de verse fruitsalade met yoghurt en muesli niet missen.

De mogelijkheden

  • Wil je meer lezen over plekken in Andalusië? Bekijk dan hier de overzichtspagina.
  • Wil je meer lezen over Tarifa? Download dan hier het landenboek.
  • Wil je lezen hoe je Tarifa kan combineren met een ontspannen retraite in de natuur? Bekijk dan hier de reisinformatie.