Ouarzazate

Wat te doen in Ouarzazate?

Ouarzazate is een stad in het zuiden van Marokko en ligt precies tussen het Anti-Atlas en het Hoge Atlas in. In de stad wonen circa 98.500 inwoners. De stad is vooral bekend door de filmstudio Atlas Studios en als startpunt voor vele excursies richting de Sahara. Ook heeft Ouarzazate een van de grootste zonnecentrales ter wereld.

De stad Ouarzazate was ooit een kruispunt voor Afrikaanse handelaren die op weg waren naar de noordelijke steden van Marokko en naar Europa. Tijdens de Franse overheersing breidde Ouarzazate zich aanzienlijk uit als garnizoensstad, bestuurlijk centrum en douanepost. De stad wordt voornamelijk bewoond door Berber-sprekers, zij hebben veel van de prominente kasbah’s gebouwd.

Ouarzazate lijkt misschien niet zo bekend maar toch is deze stad de scene geweest van films als Lawrence of Arabia, Star Wars en de Gladiator. De Atlas Studios zijn voor iedereen toegankelijk. Verder is Ouarzazate bekend om de Marathon des Sables. Deze marathon wordt gehouden in maart of april en de lopers krijgen pas op de dag zelf te horen wat hun route wordt.

Wanneer je Ouarzazate bezoekt, kun je eigenlijk Ait Ben Haddou niet missen. Deze nederzetting is een van de best bewaarde voorbeelden van de Marokkaanse architectuur uit de 18e eeuw. Je vindt de nederzetting langs de Ouarzazate rivier. Ait Ben Haddou staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De markt van Ouarzazate is misschien iets duurder dan markten in andere steden van Marokko maar daardoor niet minder de moeite waard. De stad staat bekend om het mooie aardewerk en de prachtige tapijten. Verder is de stad cultureel heel rijk. Het hoofdplein van Ouarzazate is vooral leuk om te bezoeken tijdens zonsondergang. Je kunt hier genieten van een hapje en een drankje terwijl je geniet van het bijzondere uitzicht.

Secret tips van Barrio Life!

#Culinaire tips! La Kasbah des sables is een ‘hidden gem’ in Ouarzazate. Het is moeilijk te vinden maar zeker de zoektocht waard. In dit restaurant kun je typisch Marokkaans eten en drinken.

#Hike tips! Een wandeling door de Dades-vallei zal je uitputten maar het is zeker de moeite waard. De kronkelende bergpassen brengen je soms in kliffen van wel 300 meter diep!

De mogelijkheden

  • Wil je meer lezen over plekken in Marokko? Bekijk dan hier de overzichtspagina.
  • Wil je meer lezen over Ouarzazate? Download dan hier het landenboek.
  • Wil je hoe je Ouarzazate kan combineren met onze rondreis Zuid-Marokko met kamelensafari? Bekijk dan hier de reisinformatie.