Granada

Wat te doen in Granada?

Granada ligt 738 meter boven zeeniveau en heeft bijna 240.000 inwoners. De stad ligt aan de voet van het gebergte Sierra Nevada. Dit gebergte omvat zestien bergtoppen die hoger zijn dan 3000 meter. Granada is een van de belangrijkste studentensteden met de universiteit Universidad de Granada en daar hoort natuurlijk een bruisend nachtleven bij.

In de 7e eeuw woonden er vooral Joden in en rondom Granada. Hier kwam in de 11e eeuw verandering in toen de Berberse vorst Zawi ibn Ziri een plek nodig had om zich beter te kunnen verdedigen. In korte tijd breidde hij Granada uit toen een van de belangrijkste steden van Andalusië. Granada maakte een grote verandering mee door de val van het Moorse Rijk in 1492. Deze gebeurtenis zorgde voor het einde van de Islamitische maatschappij. Granada werd katholiek.

Wist je dat tapas van het werkwoord tapar komt? Tapar betekent afdekken. Vroeger werden glazen afgedekt met een stukje brood of ham zodat er geen vliegen in zouden komen. In Granada is het een traditie om een gratis tapas te ontvangen wanneer je aan de bar gaat zitten om een drankje te bestellen. Daarna kun je altijd nog kiezen om uitgebreid te gaan dineren.

Het Alhambra staat natuurlijk bovenaan je lijstje wanneer je Granada bezoekt. Dit paleis behoorde toe aan de Islamitische sultan van Granada Muhammed III en andere Moorse heersers. Het paleis heeft prachtige binnenplaatsen en (verborgen) tuinen. Denk er alleen wel aan om op tijd je kaartjes te bestellen. Verkoop aan de deur duurt uren. De wijk Albaicín is ook zeker de moeite waard. Het is een historische wijk want hier is de stad Granada officieel ontstaan. Struin door de honderden straatjes maar neem wel een kaart mee, want verdwalen gebeurt snel. Voor de museumliefhebbers onder ons is Museo Arqueológico een aanrader. Je gaat in dit archeologische museum helemaal terug naar de prehistorie, maar er worden ook recentere periodes tentoongesteld.

Barrio Life tips!

# Inspire tip! De Paseo de los Tristes vind je parallel aan de rivier de Darro. Hier kun je de dag afsluiten met een (romantische) wandeling. Plof neer op een van de terrasjes en geniet van lekkere tapas en een goed glas wijn.

#Explore tip! In Albaicín vind je de geheime tuin Carmen de la Victoria. Om hier binnen te komen, moet je aanbellen. De locatie is makkelijk te vinden op Google Maps en het enige wat je hoeft te doen is de bel vinden.

#Explore tip! 8 kilometer buiten de stad vind je het dorpje en de provincie Monachil. Hier heb je prachtige bergen waar je heerlijk kunt wandelen en tot rust kunt komen voor een dag. Ook hebben ze hier hele typische poppen die dit stadje echt kenmerken.

De mogelijkheden

  • Wil je meer lezen over plekken in Andalusië? Bekijk dan hier de overzichtspagina.
  • Wil je meer lezen over Granada? Download dan hier het landenboek.
  • Wil je lezen hoe je Granada kan combineren met onze complete rondreis in Andalusië? Bekijk dan hier de reisinformatie.