Chefchaouen

Wat te doen in Chefchaouen?

Chefchaouen is een stad in het noorden van Marokko en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De plaats staat bekend om haar indigoblauw geschilderde huisjes en is daarom een echte toeristische trekpleister. In 2004 telde Chefchaouen ongeveer 36.000 inwoners.

In 1470 stichtten de Ghomara stammen, aangevoerd door sjerief Moulay Ali ben Rachid, de kashba als bolwerk tegen de Portugezen die na het veroveren van belangrijke havensteden aan de Atlantische kust ook het binnenland binnendrongen. In 1921 riep Abdel Krim een onafhankelijke islamitische staat op en leidde het verzet tegen de Spaanse bezetting.

Chefchaouen wordt door de Marokkanen ook wel Chaouen genoemd. Dit betekent horens en dat heeft de stad te danken aan de hoge bergtoppen die boven de stad uitsteken. Deze toppen lijken een beetje op de horens van een geit. Het woord Chefchaouen betekent letterlijk ‘kijk naar de horens’. En dat doen de mensen dus ook tijdens hun gebed.

De stad is een ideale bestemming voor toeristen én Marokkanen die bijzondere voorwerpen willen kopen. Chefchaouen staat namelijk bekend om haar variëteit aan plaatselijk gemaakte producten. Verder staat de stad bekend om de heerlijke geitenkaas die er wordt verkocht. Ook kun je tapijten, leerartikelen, specerijen en metaalwerk kopen. Het mooiste aan de stad is natuurlijk wel dat alle gebouwen en huizen hemelsblauw zijn geverfd. Neem je camera mee op pad en je kunt jezelf uren vermaken in alle straatjes van de stad. Voordeel van deze stad is dat het niet zo bekend is. Dit betekent dat er niet veel bezoekers op af komen. Maar dat maakt het niet minder de moeite waard!

Secret tips van Barrio Life!

#Culinaire tips! De lokale specialiteit is de baissara. Ook de tajines (een groentestoofpot met schaap of geit) zijn populair, net als de vis-tagra’s.

# Taste tip! De wanden van het Restaurant Sindibad is traditioneel blauw van kleur en heeft prachtig uitzicht over de stad. Hier kun je van de vergezichten genieten tijdens een Marokkaanse cous cous of tajine.

# Meet tips! Bij de waterval ten oosten van de Medina komen veel plaatselijke bewoners. Zij komen hier om de was te doen of om gewoon even te kletsen.

De mogelijkheden

  • Wil je meer lezen over plekken in Marokko? Bekijk dan hier de overzichtspagina.
  • Wil je meer lezen over Chefcaouen? Download dan hier het landenboek.
  • Wil je lezen hoe je Chefcaouen kan combineren met onze complete Marokko rondreis langs alle hoogtepunten. Bekijk dan hier de reisinformatie.