Stadswandeling Porto, ontdek de 9 monumentale hoogtepunten!

Stadswandeling Porto

De Portugese stad Porto hoeft qua monumentale cultuur zeker niet onder te doen voor haar bekendere broertje Lissabon! Het historische stadscentrum staat al enkele decennia op de UNESCO werelderfgoedlijst, en kent met de rode daken en imposante brug een schilderachtig stadsgezicht. Ontdek onze favoriete monumentale trekpleisters van de stad met deze stadswandeling in Porto!

 

Raak de weg niet kwijt en hou onze uitgestippelde route bij de hand!

Praca da liberdade1. Praça da Liberdade 

We beginnen onze wandeling op Praça da Liberdade, het plein voor de vrijheid. Dit ruim opgezette plein is onderdeel van de grootse verstedelijking van Porto in 1718. Wat je waarschijnlijk gelijk opvalt is het imposante standbeeld wat je midden op het plein vindt. Het beeld verrees in 1866 en stelt koning Peter IV van Portugal voor. Naast koning van Portugal was Peter ook keizer van Brazilië! In beide landen is hij hét gezicht van de liberale vrijheidsstrijd, en de opbouw van de grondwet. Heb je de grondwet in zijn hand al gespot?

 

2. São Bento, Delfts blauw in PortoSao bento

Dit treinstation is een officieel Portugees nationaal monument, en daarbij ook UNESCO werelderfgoed. De voorgevel van het station is natuurlijk al prachtig, maar je kan niet verder lopen zonder een bezoekje aan de binnenkant ervan! Tussen de 20.000 (!) blauwwitte tegeltjes waan je je bijna in een museum! Neem rustig plaats op een van de bankjes, en kijk vanaf een afstandje naar de waanzinnige afbeeldingen. Van veldslagen tot bruiloften, en van overwinningen tot heroveringen, je vindt het hier allemaal!

 

Torre de los clerigos3. Torre de los Clérigos, zoek de hoogte op!

Mocht je al wat langer in Porto verblijven, heb je ‘m vast al vaker boven de rode daken van de stad uit zien torenen. De imposante toren, welke is gebouwd in barokstijl, van de Iglesia de los Clérigos is namelijk wel 75 meter hoog! Al sinds 1763 kijkt deze toren uit over het panorama van de stad, en biedt jou een mogelijkheid om hetzelfde te doen. Maar ook het interieur van de kerk is zeer indrukwekkend. Wist je dat dit een van de eerste kerken was die in een ovaal gebouwd is? Hier kan je ook het graf vinden van Nicolau Nasoni, de architect van de kerk welke is begraven in zijn eigen meesterwerk.

 

 

Lello4. Lello, het Hogwarts van Portugal?

Boekenliefhebbers opgelet! Het volgende punt op onze wandeling is een boekenwinkel zoals je die nog nooit hebt gezien. Tussen sierlijke eikenhouten trappen en statige gewelven waan je je in deze winkel bijna in een film van Harry Potter. Op de lijsten van gerenommeerde tijdschriften en kranten als de Lonely Planet en The Guardian staat deze boekenwinkel zelfs op de derde plek wereldwijd! Hier hoef je dus niet per sé op zoek te zijn naar jouw nieuwste roman, het dwalen tussen de boekenkasten is hier al een ervaring op zich!

 

 

 

5. Struin door Rua das Flores 

Deze straat is eeuwenoud en werd aangelegd in 1521. Nu, honderden jaren later, is dit een van de hotspots waar je originele Portugese architectuur terugvindt. Hier dwaal je tussen historische gevels, welke kenmerkend zijn voorzien van sierlijke ijzeren balkons. De straat is een voetgangerszone, dus hier kan je redelijk ongestoord de vele verschillende gevels aanschouwen. Sla hierbij ook zeker niet de Igreja da Misericórdia over. Deze kerk uit de 16e eeuw huist een waanzinnige collectie aan 15e eeuwse kunst en artefacten, en zeker een bezoek waard!

 

Porto Kathedraal 6. Een waanzinnig uitzicht vanaf de kathedraal van Porto

In het jaar 868 wisten Spaanse edelen land terug te winnen van Moorse overheersers. Een van de nieuw gestichte steden kreeg de naam Portucale, wat later zou uitgroeien tot een provincie met Porto als bestuur. Uiteindelijk zou Portucale (what’s in a name) uitgroeien tot Portugal. Op Penaventosa, de hoogste heuvel in Portucale werd de kathedraal van Porto gebouwd. De bouw begon in de 12e eeuw, maar de kathedraal werd pas officieel als ‘af’ gezien in 1737! De kathedraal van Porto is een van de oudste monumenten van de stad. Vanaf de kenmerkende vierkante torens heb je een waanzinnig uitzicht over de stad en het azuurblauw water van de rivier.

 

 

 

7. Wereldse rijkdom in Palácio da BolsaPalacio da Bolsa

In dit imposante paleis huist de aandelenbeurs van Porto, en dat had je kunnen verwachten bij de naam. Bolsa kan namelijk vanuit het Portugees vertaald worden naar portemonnee! Het paleis uit 1850 staat bekend om zijn vele rijk gedecoreerde zalen, welke uitgebreid te bezoeken zijn met een begeleide tour. Het hoogtepunt van het paleis is de Arabische zaal, welke in Moorse stijl is gebouwd. In deze zaal, waar al menig staatshoofd is ontvangen, voel je je de koning te rijk!

 

 

 

8. Casa do Infante, een prinselijk verblijf

Je zou het door de uitstekende staat niet zo snel zeggen, maar Caso do Infante stamt al uit de 13e eeuw. Volgens de overlevering was dit het eerste van Prins Hendrik de Zeevaarder. Hendrik was de derde zoon van Koning Johannes I van Portugal, en is wereldberoemd om de vele ontdekkingen die hij als zeevaarder deed. Op zijn naam staan vele handelsroutes over de  wereldzeeën, welke Portugal in Hendrik z’n tijd tot een van de machtigste en rijkste landen ter wereld maakte! Het pand is, door de vele eigenaars, opgebouwd uit meerdere architectonische stijlen, en biedt je een inkijkje in het leven van de bevolking in 13e eeuws Porto.

 

Duoro9. Aan de oevers van de Douro

Uiteindelijk zijn we helemaal afgedaald tot de oevers van de Douro, waar de wijk Ribeira met zijn blauwe en gele huizen een kleurrijk geheel vormt. Dit middeleeuwse stadscentrum is tot op de dag van vandaag nog even levendig als dat het 700 jaar geleden was. Struin over het plein tussen bruisende terrassen en enthousiaste kooplui. ‘s Avonds vindt je hier uitstekende nachtclubs, waar tot in de late uurtjes gefeest kan worden. Of ga je voor een romantische wandeling langs het water? Hier kan het allemaal!

 

 

Porto is ook een waanzinnige bestemming voor jong en oud! Bezoek je Porto met kinderen? Dan vertellen we je hier over onze favoriete to-do’s!

Stadswandeling Porto

Stadswandeling Porto