Volubilis

Wat te doen in Volubilis?

Volubilis was een Romeinse nederzetting in het noorden van het huidige Marokko. De stad was het bestuurlijke centrum voor dit deel van Romeins Afrika. Destijds werd grootschalig graan verbouwd en geëxporteerd naar Rome. Volubilis staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Gedurende een periode van 1000 jaar bleven er mensen in Volubilis wonen. De stad werd pas in de 18e eeuw verlaten om te worden afgebroken. Dit werd gedaan om bouwmateriaal te leveren aan Meknes, hier had een aardbeving grote schade aangericht. Als deze afbraak niet had plaatsgevonden was Volubilis waarschijnlijk een van de best bewaarde Romeinse locaties geweest.

Ondanks de afbraak van Volubilis zijn de ruïnes in goede staat. Wist je dat zo’n 30 mozaïeken van hoge kwaliteit zich nog op hun originele plaats bevinden? Tegenwoordig wordt er in de directe omgeving gewerkt aan een bezoekerscentrum met museum. Dit is een initiatief van de Marokkaanse overheid.

De ruïnes van Volubilis staan op een plateau tussen graanvelden, cactussen en olijfboomgaarden. Ze zijn het domein van de ooievaars die op de eeuwenoude zuilen hun nesten hebben gebouwd. Probeer je al lopend door de ruïnes een beeld te vormen van het leven in Romeinse tijden en de grootsheid van dat rijk uit de oudheid. Bezoek Moulay Idriss bij voorkeur in augustus of september en zie hoe duizenden pelgrims op bedevaart naar het stadje reizen als alternatief voor een reis naar Mekka.

Secret tips van Barrio Life!

#Inspire tips! In Volubilis kun je echt even tot rust komen. Dringende zaken lijken hier niet te bestaan. Veel toeristen slaan Volubilis over, dus zal je vooral stilte ‘horen’.

De mogelijkheden

  • Wil je meer lezen over plekken in Marokko? Bekijk dan hier de overzichtspagina.
  • Wil je meer lezen over de Dades Kloof? Download dan hier het landenboek.
  • Wil je lezen hoe je Volubilis kan combineren met onze rondreis Marokko Koningssteden per huurauto? Bekijk dan hier de reisinformatie.