Ronda in Spanje, ontdek de stad met deze wandeling!

Ronda in Spanje

Het spectaculaire stadje Ronda in Spanje wordt doormidden gespleten door een gigantische kloof die op sommige plaatsen een diepte van wel 150 meter bereikt. Ronda staat bekend om de Puente Nuevo, de imposante stenen brug die de twee stadsdelen verbindt. Maar de stad heeft nog veel meer te bieden, spot alle letterlijke en figuurlijke highlights in deze stadswandeling!

Ronda in Spanje

1. Plaza del Socorro

We beginnen onze wandeling op Plaza del Socorro. Dit plein is symbolisch erg belangrijk voor de streek. Na de overwinning op de Fransen tijdens de Spaanse onafhankelijkheidsoorlog werd hier de eerste Andalusische vlag gehesen. Ben je met de auto? Dan bevindt zich onder het plein een comfortabele parkeergarage.

 

 

 

2. Hotel CataloniaRonda in Spanje

Verlaat het plein en wandel tussen bruisende barretjes en kleurrijke boetiekjes aan Carrera Espinel richting Hotel Catalonia. Het uitzicht dat het dakterras van dit hotel biedt kán je eigenlijk niet overslaan. Strijk dus neer voor een verfrissende cocktail of een overheerlijke tapas terwijl je uitkijkt over de schilderachtige witte dorpjes die zich afsteken tegen frisgroene bergen.

 

 

Ronda in Spanje

3. Plaza de Toros de Ronda

Je zag ‘m misschien al van boven, maar we vervolgen nu onze route richting Plaza de Toros. Wie is de Mol-fans herkennen deze arena ongetwijfeld als het decor van de bloedstollende finale in 2012, maar in Andalusië staat dit bouwwerk bekend als dé bakermat van het stierenvechten. 

 

 

Ronda in Spanje

4. Mirador de Ronda

Achter het Plaza de Toros vind je het uitzichtpunt Mirador de Ronda. In het Nederlands is Mirador letterlijk vertaald als ‘pas op’, en dat is niet voor niks. Mirador de Ronda kijkt namelijk uit over hetdal wat 100 meter onder je ligt. Vanaf het sprookjesachtige prieeltje kijk je je ogen uit over de vallei.

 

 

Ronda in Spanje

5. Puente Nuevo

Terwijl je langs het luxueuze Parador de Ronda loopt zie je ‘m al liggen, de Puente Nuevo. Deze imposante brug uit 1793 is het symbool en absolute blikvanger van de stad. Toch heeft deze brug een duister verleden, aangezien er regelmatig executies plaatsvonden waarbij mensen van de brug af werden geduwd. Wees dus voorzichtig terwijl je over de brede stenen muur de kloof van Ronda in kijkt.

 

 

6. Minaret van San Sebastian

Over de Puente Nuevo loop je naar de overkant van El Tajo, de kloof. De brug verbindt al eeuwenlang het oude en nieuwe deel van de stad. In het oude stadsdeel stuit je op de Minaret van San Sebastian uit de 14e eeuw. Deze toren hoorde eerst bij een moskee, maar nadat de Moren uit de streek gejaagd waren werd de moskee gesloopt en op dezelfde plek een kerk gebouwd.

 

7. Palacio de Salvatierra

Loop nu door Calle Marqués de Salvatierra. Dit straatje is misschien te smal voor bomen, maar de bewoners weten het toch groen te maken door fleurigemuurbloemen en hangplanten. Aan het einde van het straatje ligt Palacio de Salvatierra, wat opvalt door de (naakte) sculpturen op de gevel. Binnen wordt je overvallen door een houtgeur door de grote verzameling houtsnijwerk die wordt bewaard achter de zware paleisdeuren.

El Mina

Ben je nou een echte durfal? Sla dan bij Palacio de Salvatierra linksaf en daal langs het vervallen Moorse paleis af door een uitgehakte gang. Na een pittig wandelingetje kom je aan bij de bodem van de kloof die diende als vluchtweg voor de koning tijdens de Moorse bezetting. 

 

Ronda in Spanje

 

8. Arco de Felipe

De route vervolgt zich onder de Arco de Felipe. Door deze imposante stenen stadspoort uit de 18e eeuw kom je uit bij Puente Viejo. Terwijl je over deze brug loopt, die wel 500 jaar oud is, heb je een prachtig uitzicht over het idyllische witte stadscentrum en de naastgelegen kloof. 

 

 

Ronda in Spanje

 

9. Jardines De Cuenca

Nadat je de brug afkomt sla je linksaf. Je bevindt je nu in de Jardines de Cuenca. Dit parkje is gebouwd op verschillende niveaus en heeft door de (tropische) bomen veel schaduwrijke plekjes. Neem hier even pauze terwijl je geniet van de fraai aangelegde tuin.

 

10. Puente Romano

Loop nu een stukje terug over de Puente Viejo, en steek na de brug meteen linksaf waar je op Puente Romano uitkomt. Deze brug is de oudste brug van heel Ronda en werd gebouwd over Romeinse overblijfselen van een nóg oudere brug.

Ronda in Spanje

 

11. Arabische baden van Ronda

Vervolg je weg richting de Arabische baden. Tussen de vochtige muren voel je de hete zon op je schijnen door de openingen in het plafond. De Arabische baden behoren tot de best bewaarde badhuizen van Spanje. In dit bouwwerk genoten de vroegere inwoners in koud, lauw en warm water. 

 

12. Calle Tenorio

Ga een klein stukje terug, door de smalle steegjes van het oude stadsdeel loop je richting Calle Tenorio. Geef je ogen goed de kost in dit prachtige straatje. De zomers geel geverfde gevels zijn rijk aan sierlijke ornamenten en maken dit tot een fotogeniek plekje.

 

 

13. Plaza de María Auxiliadora

Calle Tenorio komt uit op een pleintje met wederom een uitzichtpunt vanaf waar je de vallei op een ander perspectief bekijkt. Ook biedt het een wandelpad het dal in. Op het plein zul je vele vermoeide mensen zien die de klim naar beneden al achter de rug hebben. Hoewel het slechts een klein kwartiertje duurt is de tocht naar boven door de hitte van de zon erg zwaar. Onze tip is dus ook; maak de afdaling later op de dag als de kracht van de zon al is afgenomen.

 

14. Tajo de Ronda

Ronda in Spanje

Na het eeuwenoude stenen pad kom je uiteindelijk aan in het dal van Ronda. Vanuit hier heb je een waanzinnig uitzicht op de hooggelegen witte stad, de eeuwenoude brug en de met groen begroeide klif. Hier vind je ook Albergue Los Molinos, een comfortabel restaurant met een simpele maar heerlijke menukaart. Terwijl je geniet van een smaakvolle paella bereid je je voor op de klim naar boven. Maar daar denk je nu nog even niet aan, nu geniet je. Van het eten, het gezelschap, en het prachtige uitzicht.

 

 

 

Klik hier voor een plattegrond met de exacte wandelroute!

Klaar voor jouw stedentrip naar Ronda? Klik dan hier voor meer informatie over ons aanbod!

Ronda in Spanje

Ronda in Spanje