Souss massa

Wat te doen in Souss-Massa?

Souss-Massa-Daraâ is een Berberse regio in Marokko. De hoofdstad is Agadir. De regio heeft een langgerekte vorm en ligt ten noorden van de regio Guelmim-Es Semara en Algerije, en ten zuiden van de regio’s Marrakesh-Tensift-El Haouz en Tadla-Azilal. De regio dankt haar naam aan drie rivieren die erdoorheen stromen: Oued Souss, Oued Massa en Oued Draa.

Souss-Massa-Daraâ heeft een oppervlakte van 70.880 km² en had in 2004 3.113.653 inwoners. Daarnaast beschikt de regio over een groot natuurpark. Het Nationaal Park Souss-Massa is een 33.800 hectare groot nationaal park aan de Atlantische kust van Marokko. Het gebied bestaat uit begraasde steppe met zandduinen, stranden en draslanden. De grondsoort is voornamelijk zand met daarnaast rotsige stukken.

Een belangrijke regio in het westelijke gedeelte van Souss-Massa is Tiznit. De provincie Tiznit maakt deel uit van het westelijke deel van de Anti-Atlas. Tiznit, zo’n 80 km ten zuiden van Agadir, is een strategisch kruispunt tussen de bergen en de regio Tafraoute, de Atlantische kust en de grote Marokkaanse Sahara.

Tiznit is de plek waar een groot deel van de marokkaanse juwelen gemaakt wordt. Hierbij kun je denken aan sieraden voor aan paardenzadels, fantasie-geweren, enkelbanden, hangers die vrouwen aan hun borst of voorhoofd vastmaken en andere lichaamsdelen. Deze sieraden zijn allemaal gedecoreerd met halfedelstenen.

De mogelijkheden

  • Wil je meer lezen over plekken in Marokko? Bekijk dan hier de overzichtspagina.
  • Wil je meer lezen over Souss-Massa? Download dan hier het landenboek.
  • Wil je lezen hoe je Souss-Massa kan combineren met onze Natuurrondreis in Marokko? Bekijk dan hier de reisinformatie.