Recept paella: haal de Spaanse sferen in huis!

Krijg je maar niet genoeg van alle Spaanse gerechten? Of heb je zoveel zin in je trip naar Spanje dat je het alvast wilt proeven? Haal nu de Spaanse sferen in huis en maak zelf je eigen verrukkelijke paella. In dit recept wordt uitgelegd hoe je authentieke paella kan maken. Authentieke paella komt oorspronkelijk uit Valencia maar kan overal in Spanje besteld worden! 

 

Dit recept is voor 4 personen, dus doe je schort om en kook gezellig met z’n allen! De ingrediënten die je nodig hebt staan hieronder: 

 

Ingrediënten 

  • 60 milliliter olijfolie
  • 400 gram kippendijen 
  • 300 gram snijbonen
  • 60 gram gedroogde Garrofón bonen
  • 2 theelepels zoet paprikapoeder
  • 2 tomaten 
  • 1 zakje saffraandraadjes
  • 2,4 liter water
  • 1 takje rozemarijn 
  • 400 gram Bomba rijst 
  • Zout

 

 

Voordat we beginnen met het maken van de paella zijn er uiteraard een aantal voorbereidingen nodig.

    • De kippendijen moeten gesneden worden in kleinere stukjes. Ongeveer twee keer door de helft
    • De snijbonen moeten gewassen worden en in stukjes van ongeveer vijf centimeter gesneden worden 
    • Garrofón bonen → overtollig water afgieten en goed uit laten lekken 
    • Tomaat → snij de bovenkant eraf en rasp de rest met een grove rasp. Zet de pulp in een bakje apart. 
    • Saffraandraadjes → afmeten, eventueel fijn stampen met een vijzel en laten wellen in een klein scheutje heet water
    • Water → afmeten en in een bak apart zetten 
    • Kleurstof voor paella → afmeten en apart zetten in een bakje of in het zakje 
    • Takje rozemarijn → in zijn geheel afspoelen onder de koude kraan en apart leggen
    • Bomba rijst → afmeten en apart zetten in een droge bak

 

 

Nadat je de voorbereidingen gedaan hebt is het tijd om aan de slag te gaan! Je kan dit alleen doen maar ook samen met het gezin of je partner. Wel zo gezellig 🙂

 

  1. Plaats de paella pan waterpas op de warmtebron.
  2. Zet de paella pan op middelhoog vuur en giet de olijfolie er in.
  3. Voeg de kip toe en bak dit tot het vlees een mooie goudbruine kleur heeft. Voeg wat zout toe.
  4. Doe de snijbonen en garrofón bonen erbij en bak deze tot ze beginnen te verkleuren.
  5. Maak ruimte in het midden van de pan en strooi het paprikapoeder er in. Voeg direct daarna ook de geraspte tomaat toe en meng deze met het paprikapoeder.
  6. Bak de tomaat vervolgens enkele minuten in het midden van de pan en meng daarna met de rest van de ingrediënten.
  7. Doe de saffraandraadjes (inclusief vocht) of het saffraanpoeder erbij en meng meteen met de rest van de ingrediënten.
  8. Voeg het water, de kleurstof voor paella en het hele takje rozemarijn toe.
  9. Zet het vuur hoog en breng de paella aan de kook. Meet even hoeveel vocht er nu in de pan zit, ongeveer de helft moet gaan verdampen.
  10. Kook de paella op hoog vuur zodat er een bouillon kan ontstaan. Voeg naar smaak nog wat zout toe.
  11. Als iets minder dan de helft van het vocht verdampt is (opnieuw meten) doe je de paella rijst erbij.
  12. Verdeel de paella rijst en de andere ingrediënten gelijkmatig over de paella pan.
  13. Zorg dat alle rijst bedekt is door het vocht en haal het stokje rozemarijn weer uit de pan.
  14. Breng de paella aan de kook en laat hem circa 8 minuten op hoog vuur koken.
  15. Als de eerste rijst bijna boven het vocht uitkomt zet je het vuur laag.
  16. Laat de paella nu nog eens ongeveer 8 minuten op laag vuur koken, tot al het vocht verdampt is.
  17. Als je hoort dat de paella begint te bakken is al het vocht verdampt.
  18. Zet nu het vuur uit en laat de paella nog ongeveer 5 minuten rusten.

 

Nu is het tijd om lekker te smullen van jouw eigen gemaakte paella! Voor meer informatie over onze reizen naar Spanje bekijk de website of schrijf je in voor de nieuwsbrief van Barrio-life.