Rabat: hoofdstad en één van de vier koningssteden van Marokko

Rabat is de hoofdstad van Marokko en tevens een van de koningssteden. Het is gelegen in het noorden van het land. De stad ligt aan de Atlantische oceaan. De haven van Rabat is niet meer zo betekenisvol maar de textielindustrie is nog steeds belangrijk. Rabat had in 2014 557.827 inwoners.

De plaats van het huidige Rabat is al heel lang bewoond. De stad heette in de Romeinse periode Sala. Daarvoor was het een Fenicische kolonie. In de 5e eeuw n.Chr. werd de Romeinse stad verlaten. In 1912 werd Rabat de hoofdstad van het Franse protectoraat Marokko en de zetel van de resident. Nadat Marokko in 1965 onafhankelijk werd, bleef Rabat de belangrijkste stad van het land.

In Marokko heeft zowat elke stad een andere kleur taxi. In Rabat zijn ze blauw. Rabat is de geboortestad van een aantal bekende personen, zoals de Amerikaanse antropoloog Helene Hagan en de Amerikaanse rapper French Montana. Verder is Rabat de thuisbasis geweest voor piraten. De piraten gebruikten Rabat als basis voor hun gevechten op schepen.

Een van de belangrijkste monumenten van Rabat is het Mausoleum van Mohammed V. De stichter van het onafhankelijke en huidige Marokko en vader van de natie ligt hier op zijn laatste rustplaats. Het mausoleum ligt tegenover de Hassantoren. De Kasbah van de Udayas vind je op een berg. Vanuit dit punt heb je een spectaculair uitzicht op de Atlantische Oceaan. Binnen de Kasbah liggen Andalusische tuinen die vol staan met sinaasappelbomen, bloemen en palmen. De Hassantoren is een 44-meter hoge minaret die hoog uitrijst boven de overblijfselen van de sultan Yaqub al Mansour moskee. In 1195 werd gestart met de bouw van de minaret maar de bouw werd nooit voltooid.

 

Meer weten over Rabat en lokale tips ontvangen?
Als je een reis bij ons boekt informeren we je over de leukste bezienswaardigheden om te bezoeken, de lekkerste restaurantjes om te eten en de verborgen plekken van de gebaande paden. Plannen om naar Marokko te gaan? Wij zijn specialist en bieden voordelige rondreizen en op maat gemaakte reizen aan! Bekijk hier onze Marokko rondreizen, of stuur ons een e-mail met je reiswensen naar info@barrio-life.nl.