Porthuizen in Portugal – hier ervaar je de grandeur uit het verleden

Ben je een echte port fan? Of zou je meer willen leren over de geschiedenis van de prachtige porthuizen in Porto? Dan zijn deze plekken gemaakt voor jou! Krijg een tour door de oude porthuizen en proef ondertussen van de ambachtelijke port die geschonken wordt.

 

1 Prachtig porthuis in Porto: Ramos Pinto 

In het porthuis Ramos Pinto dat gelegen is in het Vila Nova de Gaia krijg je de kans om het privé museum te bewonderen. Het museum bestaat uit een grote verzameling voorwerpen die bestaan sinds het ontstaan van het bedrijf. Het porthuis is opgericht door Adriano Ramos Pinto, in 1880. Ramos Pinto is een van de beroemdste porthuizen in Porto en daarom ook zeker een bezoekje waard. Tijdens deze trip zijn er verschillende soorten port waar u van kan genieten. 

 

 

 

2 Eeuwenoude Sandeman portkelders

In deze portkelder worden smaak en herenneringen van de regio bewaard. Leer de meest bijzondere collectie flessen van heel Europa kennen door een kijkje te nemen in de portkelder. Leer meer kennen over de geschiedenis van het porthuis door de Don die je door de kelders leidt. Aan het einde van de tour kan je genieten van drie verschillende soorten port: White, Ruby en Tawny. Achterhaal welke port het beste bij jouw smaak past terwijl je langzaam maar zeker een echte port kenner wordt! 

 

 

 

3 Klein maar fijn: Porto Augusto’s

Wanneer je niet van drukte houdt en het liever klein hebt, is Augusto’s porthuis de perfecte plek. Krijg een rondleiding door het timide familiebedrijf. Leer meer over de herkomst van de port en de geschiedenis van het bedrijf. Na de rondleiding is er uiteraard tijd om van de zelf gebrouwde port te proeven, er zullen vier verschillende soorten port worden voorgeschoteld. Wanneer de port echt naar je smaak is, kan je ervoor kiezen om een fles zelf te kopen!

 

 

 

4 Beleef het van dichtbij: Porthuis van Calem

Tot slot raden wij aan om een kijkje te nemen in de portkelder van Calem. Leer niet alleen meer over het productieproces van de port maar beleef het van dichtbij. Het interactief museum laat zien hoe de port gemaakt en bewaard wordt. Aan het einde van de tour zijn er twee verschillende soorten port waar je van kan proeven. Beslis of de witte port meer jouw ding is of juist de oranje-rode ‘getaande’ port. Dit alles is onder begeleiding van een lokale gids die tijdens de tour meer informatie geeft over de geschiedenis, het proces en de lokale geheimen die de kelder bewaard.