Paella, van oorsprong Moors?

De oorsprong van Paella

In een eerdere blog besteedden we al aandacht aan de Moorse invloed op de Andalusische keuken. Je ziet het terug in gerechten als Gazpacho of het zoete nagerecht Tocino de Cielo. En hoe zit het met paella? Ook over dit gerecht, waarbij je natuurlijk direct de associatie met Spanje legt, doen verhalen de ronde dat het door de Moren is geïntroduceerd op het Iberische schiereiland. Feit of fabel?

Dat wat overblijft…

De hofhoudingen van Moorse koningen en aristocraten bereidden al rijstschotels met de kliekjes van de koninklijke banketten. Paella zou daarbij afgeleid kunnen zijn van het Arabische woord voor restjes baqiyah. De letterlijke vertaling van baqiyah is “dat wat overblijft” , zo vertelde eigenaar Zouhair Ben Abdelkarim van Restaurant Mozo.

Of toch afgeleid van het Latijnse woord Patella?

Paellapan-spanje-gerechtDe bovenstaande uitleg klinkt geloofwaardig en het is sowieso een leuk verhaal, maar Wikipedia noemt een andere oorsprong. Daar wordt de associatie namelijk gelegd met de Latijnse benaming van de pan, namelijk patella. Het gerecht paella dankt zijn naam aan de pan waarin het bereid wordt en ook dat klinkt heel plausibel. De typische rijst die voor paella wordt gebruikt, zou overigens wel weer door de Moren zijn geïntroduceerd. Het eindoordeel over de Moorse oorsprong van Paella laten we dus maar aan jullie als lezers over!

Barrio Life neemt je mee naar het lokale leven!
Houd je van lekker eten, ben je avontuurlijk ingesteld en geïnteresseerd in het lokale leven en alle unieke facetten en verhalen die daarbij horen? Barrio Life neemt je mee op plekken waar je niet zo snel komt.

 

 

Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op onze Stedentrip fes en koningsstad meknes!