Ontdekken in Fes: Karaouine moskee

Fes, een prachtige stad vol bijzondere plekken.

Fes is een prachtige stad met mooie bezienswaardigheden. In dit stuk vertellen wij je daarom meer over de Karaouine Moskee, één van de belangrijkste bezienswaardigheden middenin de oude medina Fès el Bali.

Karaouine moskee


In het hart van de medina vind je de Karaouine moskee, ook wel bekend als al-Qarawiyyin. De Karaouine moskee is in 859 gesticht door Fatima Al-Fihri, dochter van een welvarende migrant uit Tunesië. Na het overlijden van haar vader heeft zij met haar erfenis de moskee laten bouwen. Het is
inmiddels één van de grootste moskeeën in Noord-Afrika met ruimte voor circa 20.000 gelovigen!
Fes Karaouine moskee
Door de eeuwen heen is de moskee onderhevig geweest aan verschillende renovaties en veranderingen. Dit is ook op te merken door diverse details en afwerkingen die niet geheel aansluiten in de architectuur en de decoratie van Karaouine moskee.

Karaouine Universiteit


Naast de Karaouine Moskee is de Karaouine Universiteit te vinden. Toen Fatima Al-Fihri voor het eerst begon met het bouwen van de Karaouine in de 9e eeuw, wilde ze een ruimte creeren die haar gemeenschap zou verrijken. De structuur met het groene dak bekleed met witgekalkte ronde bogen kreeg echter al snel grotere proporties en werd echt een culturele, sociale en politiek relevante instelling die het leven van de moslimgemeenschap onderwijst, regisseerde en hervormde.
Tegenwoordig wordt de universiteit door UNESCO beschouwd als de oudste ter wereld, die veel bezoekers naar de poorten trekt.
Zowel de moskee als de universiteit is voor niet gelovigen helaas niet vrij toegankelijk, maar je kunt er zeker een glimp van opvangen als je de indrukwekkende toegangspoorten passeert. Loop er gewoon omheen en kijk door de poorten en deuren om een indruk te krijgen van de mooie binnenplaats. Bekijk de moskee ook eens vanaf de dakterrassen in de stad. Je herkent de moskee meteen aan het groene dak!
Enthousiast geworden na het zien van deze bijzondere plek? Klik dan hier om de verschillende reizen naar Fes te bekijken! Of ben je benieuwd geworden naar welke reizen er nog meer georganiseerd worden? Neem dan contact met ons op, het zijn er namelijk genoeg!