Ontdekken in Fes: Het Ambachtsplein Place Seffarine

Fes, een prachtige stad vol bijzondere plekken.

 

In dit stuk vertellen wij je meer over de ‘Place Seffarine’, het Ambachtsplein van Fes waar altijd wat te beleven is en de omliggende indrukwekkende plekken.

 

Place Seffarine

Place Seffarine Fes


Fes staat bekend als één van de vier koningssteden van Marokko en telt vandaag de dag rond de 1 miljoen inwoners. Fes heeft een medina vol verhalen en typisch smalle straatjes die gevuld zijn met kledingzaakjes, kruidenwinkeltjes en meer. Fes staat vooral bekend om de verschillende ambachten die tot heden worden uitgevoerd door de verschillende ambachtslieden op straat.

Door een doolhof van straatjes kom je uit bij dit plein, dat bekend staat als het Ambachtsplein van de stad voor koperwaar. Geluiden van het plein zijn al in de straatjes eromheen te horen. Het gekling van de gereedschappen verwelkomt je op dit plein vanaf een afstand.

Er heerst nog steeds een traditionele sfeer als je op dit plein staat. De ambachtsmannen werken hard en toveren het koper om in de mooiste producten: van theepotten tot lampen en fonteinen, ze draaien er hun hand niet voor om.

Het is zeker de moeite waard om de kraampjes langs te lopen om hoogwaardig kookgerei te vinden om mee naar huis te nemen, zoals koperen tajine en theepotten. Stop in een cafeetje voor een serieus sterke koffie en kijk naar de wereld die aan je voorbij gaat of ga de hoek om naar Derb Chouara voor een warme, zoete muntthee.

Dit plein is zeker de moeite waard om te verkennen en grenst bovendien aan de Karaouine bibliotheek en de Seffarine Medersa.

Seffarine Medersa


Op bevel van de Sultan Marinid Abu Youssef, werd Seffarine Medersa gebouwd in 1280 aan de randen van de rivier Qued Fès, op de Place Seffarine. Vanaf dit plein is er een directe toegang tot de bibliotheek van de Universiteit van Al Karaouine en de straat van de ververs.

Medersa Seffarine Fes

Karaouine bibliotheek


Karaouine bibliotheek Fes
De Karaouine bibliotheek is te vinden in de Universiteit van Qarawiyyin of al-Karaouine in Fes. De Universiteit werd opgericht door Fatima al-Fihri in 859 en is vandaag de dag de oudste bestaande onderwijsinstelling in de wereld volgens UNESCO en Guinness World Records en wordt soms ook wel de oudste Universiteit genoemd. De Universiteit en Moskee worden beschouwd als de heiligste plek van Marokko en zijn daarom niet toegankelijk voor niet-moslims.
De Karaouine bibliotheek wordt ook gezien als de oudste ter wereld. De bibliotheek is in 2016 gerenoveerd en daarna wel geopend voor publiek. De collectie omvat 30.000 zeldzame boeken, waaronder een Koran uit de negende eeuw. Bij een bezoek kun je een glimp opvangen van de indrukwekkende en handgemaakte tegels uit die tijd. Je kunt ook een fantastisch zicht krijgen op de moskee en de binnenplaats vanaf de daken van nabijgelegen restaurants in de medina. Met andere woorden, zeker een bezoekje waard tijdens je reis door de Koningsstad Fes!

 

Enthousiast geworden na het zien van deze bijzondere plekken? Klik dan hier om de verschillende reizen naar Fes te bekijken! Of ben je benieuwd geworden naar welke reizen er nog meer georganiseerd worden? Neem dan contact met ons op, het zijn er namelijk genoeg!