Ontdekken in Fes: Chouara leerlooierijen

Fes, een prachtige stad vol bijzondere plekken.

 

Fes is een prachtige stad met mooie bezienswaardigheden. In dit stuk vertellen wij je daarom meer over het ‘leer looien’, een prominente ambacht die te vinden is in de Koningsstad Fes!

Chouara leerlooierijen


We hebben het eerder al gehad over de stad Fes dat bekend staat om zijn ambachten die vandaag de dag nog steeds worden uitgevoerd. Een van die belangrijke ambachten in Fes is het looien van leer. Je maakt kennis met deze ambacht door naar de bekende Chouara leerlooierijen te gaan, waar het traditionele proces van leerlooien en verven nog steeds centraal staat. Breng een bezoek aan een van de winkels die in deze straat liggen; vanaf het dakterras kijk je dan uit op de activiteiten van de ambachtsmannen.
Leerlooien in Fes Marokko
Het leer is afkomstig van diverse dieren: geiten, schapen, koeien en dromedarissen. De huiden worden eerst in een wit vat geplaatst waarin een mix van water, kalksteen en duivenpoep zit. Door deze substantie wordt het leer zacht gemaakt en worden de haren verwijderd. Enkele dagen later worden de huiden gewassen en in de bruine vaten geplaatst. Het proces van kleuren is dan de volgende stap. De kleuren voor het leer worden uit natuurlijke producten gewonnen zoals saffraan (geel), cederhout (bruin) en indigo (blauw). Omdat saffraan een kostbaar product is worden deze huiden individueel gekleurd en zie je deze vaak in de zon liggen drogen.
Uiteindelijk kun je van alles van leder aanschaffen in Fes. Babouches (Marokkaanse lederen slippers), handtassen en lederen jassen zijn enkele voorbeelden hiervan. In de video hieronder is goed te zien hoe de typische Marokkaanse lederen slippers gemaakt worden uit het leer.

Om in een winkel een kijkje te mogen nemen dien je wel voorbereid te zijn op verkooppraatjes en de wens om een fooi te ontvangen als ‘entreegeld’. Denk aan een tip van circa 5 tot 10 Dirham als je alleen wenst te kijken en niets wil aanschaffen. Het leerlooien ruikt niet erg fijn, dus vergeet niet om een takje munt of een geparfumeerde zakdoek mee te nemen. Met name met warm en zonnig weer kun je meer last hebben van de aanwezige geur, die je in de straten om de Chouara leerlooierijen al opmerkt.

Enthousiast geworden na het zien van deze bijzondere plek? Klik dan hier om de verschillende reizen naar Fes te bekijken! Of ben je benieuwd geworden naar welke reizen er nog meer georganiseerd worden? Neem dan contact met ons op, het zijn er namelijk genoeg!