Onderhandelen op de markt in Meknes

Meknes is gelegen in het noorden van Marokko en is de hoofdstad van de gelijknamige prefectuur Meknes. De stad is gelegen op een vlakte niet ver van het Atlasgebergte en de stad Fez. Meknes is een van de vier koningssteden en had in 2014 632.079 inwoners.

De huidige naam heeft de stad te danken aan een grote Berberstam, de Miknasa, die zich vanaf de 8e eeuw in dit gebied hadden gevestigd. Onder de regering van Moulay Ismail werd Meknes voor een korte periode de hoofdstad van het rijk der Alawieten. Hij liet de voormalige hoofdstad volbouwen met prachtige bouwwerken, zoals zijn mausoleum. De stad is nog steeds omringd met stadswallen.

Wist je dat Meknes ook wel het Versailles van Marokko wordt genoemd? Dit komt doordat de stad omringd is met stadswallen en het heeft geresulteerd tot een plekje op de UNESCO lijst sinds 1996 als werelderfgoed. Als je denkt dat landen als Spanje en Zuid-Afrika vooral wijn produceren heb je het mis. Meknes heeft haar bloeiende economie mede te danken aan haar wijnproductie.

De Bab Mansour is de grootste stadspoort van Meknes. De architect van deze stadspoort was waarschijnlijk een tot de Islam bekeerde Christen die de naam Mansour droeg. De bijnaam van de poort is el Aleuj, oftewel de afvallige. Dit is afgeleid van de architect. Ook heeft Meknes vele souks, oftewel markten. Hier vind je onder andere traditionele kleding en tapijten. Verder is er een groot aanbod in handgemaakte leren schoenen, schitterende juwelen en ga zo maar door. Onderhandelen wordt hier van je verwacht. Zo kun je voor hele lage prijzen met de mooiste artikelen naar huis gaan (lager dan in andere Marokkaanse steden).

 

Meer weten over Meknes en lokale tips ontvangen?
Als je een reis bij ons boekt informeren we je over de leukste bezienswaardigheden om te bezoeken, de lekkerste restaurantjes om te eten en de verborgen plekken van de gebaande paden. Plannen om naar Marokko te gaan? Wij zijn specialist en bieden voordelige rondreizen en op maat gemaakte reizen aan! Bekijk hier onze Marokko rondreizen, of stuur ons een e-mail met je reiswensen naar info@barrio-life.nl.