Foum Zguid

Wat te doen in Foum Zguid?

Foum Zguid is een oasedorp in de provincie Tata, in het zuiden van Marokko. Het dorp beschikt over bijna 10.000 inwoners. De bevolking van Foum Zguid bestaat bijna uitsluitend uit leden van verschillende Berberstammen in het gebied.

Zoals met alle Berberse dorpjes, mist de geschiedenis van Foum Zguid een geschreven traditie. Er kan echter worden verondersteld dat de palmoase werd ontdekt door vroege jagers en verzamelaars en een paar eeuwen later door nomaden permanent werd gekoloniseerd. Het grootste deel van de bevolking van Foum Zguid is gemigreerd naar de steden sinds de jaren 1970.

Foum Zguid is het eerste dorp dat je tegen komt wanneer je de woestijn uitrijdt. Het is een gezellig en gastvrij dorpje. Het dorp wordt ook wel gezien als een overgang; van de woestijn naar de drukke bevolkte steden. Een leuk weetje is dat Foum Zguid zo lokaal is dat er maar één pinautomaat is.

In Foum Zguid en omgeving vind je veel verschillende etnische groepen. Rondom het dorp zijn vier kasbah’s, elk voor een andere etniciteit. In het dorp zelf is ook een kasbah te vinden. Deze kasbah staat bekend om de legende van de slang. Vroeger ging het verhaal dat er een slang in de kasbah leefde. De kinderen in Foum Zguid moesten op tijd naar bed, anders werden ze nog opgegeten door de slang! Ook staat er een moskee in Foum Zguid waar veel mensen naartoe gaan. Wij raden jullie aan om een fiets te huren bij een bedrijfje om de kasbah’s en moskee te ontdekken.

De mogelijkheden

  • Wil je meer lezen over plekken in Marokko? Bekijk dan hier de overzichtspagina.
  • Wil je meer lezen over Zoum Zguid? Download dan hier het landenboek.
  • Wil je lezen hoe je Foum Zguid kan combineren met onze actieve rondreis Zuid-Marokko? Bekijk dan hier de reisinformatie.